Четвъртък, 13 Юни 2024
 АУТОМОБИЛИ
31 Август 2003 - 13:06
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)
Фолксваген пуска 300 шосейни болида за по 1 млн. евро
изпрати на приятел Printer friendly версия

Суперавтомобилът “Бугати Вийрън 16.4” бе черешката от върха на сладоледа, с която се забавляваха гостите на състезанието “Ролекс Монтерей Хистърик”, състояло се на 16 август на пистата в Лагуна Сека, Калифорния, САЩ. Тегленият от 1001 коня шосеен болид направи за първи път пред публика няколко кръга по пистата, преди на нея да излязат ветераните със същата марка, произведени между 1909 и 1939 г. До този момент “Бугати Вийрън 16.4” бе представен само като статичен експонат на няколко от най-големите автосалони на планетата.

“Фолксваген” ще качи на конвейера “Бугати Вийрън 16.4” до края на годината. Германската компания планира да произвежда ръчно по 1 шосеен болид седмично. Отсега е известно, че струващият 1 млн. евро автомобил мечта ще бъде произведен в ограничена серия от 300 бройки. Всяка кола ще има свой собствен пореден номер. Според източник от ръководството на “Бугати” независимо от седемцифрената цена повечето от още непроизведените болиди са вече разпродадени.

Прототипът на “Бугати Вийрън 16.4” бе показан за първи път на автосалона в Париж през есента на 2002 г. Оттогава досега изтече много вода и се чуха множество слухове за пускането или спирането на проекта. Дори премиерата на предсерийния прототип, която се състоя пак на автосалона в Париж през миналата година, не спря спекулациите за бъдещето на автомобила с най-много “най” и суперлативи. С динамичната премиера в Лагуна Сека обаче “Бугати” окончателно потвърди ангажимента си да предаде догодина първите тридесетина бройки на “Вийрън 16.4” на своите ВИП клиенти.

Със своите 1001 коня най-скъпият сериен автомобил на планетата превъзхожда дори и болидите от Формула 1. В официалния каталог конструкторите са посочили само две цифри, характеризиращи динамиката на колата. Но и те са достатъчни, за да се добие реална представа за нейната уникалност. “Бугати Вийрън” набира 300 км в час за по-малко от 14 секунди, а максималната засечена скорост е 406 км в час.

Безпрецедентните в света на шосейните автомобили показатели се дължат най-вече на чудовищния 16-цилиндров W-образен мотор с 64 клапана (по 4 на цилиндър) и обем 8 л. Не по-малко смайващ от хилядата и един коня е и максималният въртящ момент от 1250 Нютонметра при 6000 оборота в минута на супермотора.

Погледнато отвън 2-местното суперкупе с централно разположен мотор прилича повече на огромен спойлер, отколкото на спортна лимузина. Конструкторите са монтирали подвижен спойлер в задната част на колата. В положение на покой той е прибран в ниша под задния прозорец. По време на движение спойлерът излиза автоматично, нагласявайки се с необходимата площ и ъгъл на атака според скоростта на движени.

“Бугати Вийрън 16.4” има самоносещо шаси от яка и лека алуминиева сплав. Външните панели са изработени от алуминий и стъклопластика. Дългото 4,46 м суперкупе има 7-степенна скоростна кутия с последователно превключване.

Не по-малко смайващ е и интериорът на салона. Освен със задължителните за кола от най-висок клас материали като кожа, орехова дървесина и метални гарнитури за неговото обзавеждане са използвани и допълнителни екстри като скъпоценни камъни. С тях е украсен струващият 70000 евро спидометър на “Бугати Вийрън 16.4”

Bugatti Veyron 16.4 - габарити:

Дължина - 4466 мм
Широчина – 1998 мм
Височина 1206 мм
Междуосие - 2700 мм
Следа – 1723 (предни) и 1632 мм на задните колела.
Тегло - 1550 кг

Еторе конструира най-добрия автомобил на планетата

“Ако успея да постигна своята цел, то автомобилът, който ще построя, ще е без съмнение извън всякакви критики като мотор и конструкция”, пише през 1913 г. в писмо до своя приятел Габриел Еспане гениалният конструктор Еторе Бугати. Италианец по произход маестро Бугати започва да произвежда ръчно преди 76 г. първите си модели в една работилница във Франция.

Най-прочут от историческите модели на “Бугати” е легендарният “Тур-41 Ле Роял”. Еторе Бугати планирал да произведе 25 бройки от своя кралски модел – по един за всеки от властвалите по това време в Европа династии. Той обаче успява да изработи само шест от кралските лимузини. В момента цената им е около 10 млн. долара. Точно толкова бяха броени миналата година на търг за една от тях.

Още докато конструира лимузината “Ле Роял” Еторе Бугати казва, че това ще е най-добрият автомобил на планетата. Колата има уникален за времето си (а и по днешните стандарти) мотор с обем 12,8 л. Неговата мощност от 300 к.с. (при 1700 оборота в минута) надминава с пъти по брой на конете всички свои конкуренти.

Първият “Ле Роял” излиза от работилницата на Еторе Бугати през април 1927 г. Между потенциалните клиенти е и румънският крал Карол II. Той се среща с конструктора и дори обядва с него, за да бъдат уточнени параметрите на бъдещата сделка. Легендата гласи, че Еторе остава разочарован от държанието на коронованата особа. “Какъв крал може да е този човек? Погледнете го само как се държи на масата!, възкликнал ужасен конструкторът, поставяйки неприемливи за румънския крал условия.

Красимир Миланов
в-к Монитор, 23.08.2003


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Предходна:
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал) – 21 Август 2002 - 15:16
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал) – 01 Юли 2002 - 19:53
Steppenwolf Степният вълк на Audi (Авто Пазар) – 01 Юни 2002 - 12:47
Infiniti FX 45 (Авто Пазар) – 27 Май 2002 - 19:19
VW Golf IV Четвъртото измерение (Авто Пазар) – 24 Май 2002 - 17:08

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре