Четвъртък, 18 Юли 2024
 АУТОМОБИЛИ
21 Август 2002 - 15:16
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)
SUV`ът от Щутгарт
изпрати на приятел Printer friendly версия

Едва ли в цялата дълголетна история на знаменитата фирма от Щутгарт-Цуфенхаузен е имало друг случай един бъдещ модел да предизвиква толкова разгорещени спорове и противопоставянето на полярно непримирими мнения далеч преди да се е появил на пазара. Защото още преди да бъдат публикувани първите официални снимки, Cayenne вече имаше своите възторжени почитатели, но и също толкова непримирими критици. И всичко това - на базата само на няколко неясни пиратски снимки и на откъслечните, до голяма степен мъгливи сведения за неговата "техническа анатомия".

Впрочем това е лесно обяснимо - в случая става дума не само за третото моделно семейство от актуалната производствена програма на легендарната марка, но и за един нов автомобил, който не може да се впише в рамките на нито един от съществуващата в съвременната автомобилна класификация класове.

Нещата започнаха полека-лека да се наместват и изясняват, след като бяха обнародвани няколко фирмени фотографии и някои (далеч не всички, разбира се) технически подробности. Казано с две думи, Porsche е на път да потвърди и защити реномето си на пионер и безкомпромисен новатор в световното автомобилостроене.

Д-р Венделин Видекинг - сегашният ръководител на фирмата - е известен като човек, който не обича излишните и немотивирани рискове. Ето защо можем да бъдем 100 % сигурни, че още преди да бъде стартирана работата по самия проект, той е получил своята прецизна икономическа обосновка.
Статистическите проучвания на досегашната клиентела на фирмата показват, че типичните собственици на автомобилите Porsche са достатъчно заможни (направо - богати) хора, които имат в гаражите си средно по 2,8 автомобила, като единият е представителна машина от висок клас, а освен това - и някой от бързо набралите голяма популярност луксозни автомобили с повишена проходимост (SUV). Така че именно те биха посрещнали с голям интерес идеята за своеобразния хибрид, обединил в едно качествата на спортиста и пътешественика, без при това да губи от своята представителност или да ограничи нивото на предлагания комфорт.

Именно на базата на тази предпоставка дизайнерите и конструкторите от развойния център във Вайсзах и започнаха своята работа, която по дефиниция отново трябваше да има пионерски характер. Пазарната съдба на Cyenne ще покаже доколко те са успели, но от това, което вече е известно, могат да се направят доста оптимистични прогнози.
Дизайнът
В никакъв случай не може да се каже, че това е малък автомобил - габаритната дължина от 4,8 м, височината, приближаваща се плътно до 1,7 м, както и базата от 2,86 м го нареждат в категорията на достатъчно внушителните представители на съвременния автомобилен свят.

Големите спорове идват от външността - за едни тя е ново голямо постижение на автомобилното формотворчество, за други - грозновата едва ли не до уродливост (особено в задната си част), но никой не може да отрече властното и категорично присъствие на фирмените традиции, които веднага определят принадлежността към фамилията на Porsche. И наистина - достатъчен е само един поглед например към предницата, за да бъде сигурен човек, че това е автомобил, излязъл от дизайнерските ателиета във Вайсзах.

А големият вътрешен обем на пътническото пространство, характерен за всеки SUV, би трябвало особено да допадне на всички онези, които досега критикуваха знаменития спортист именно за липсата на достатъчно място в купето.
Техниката
Критиците на проекта много спекулират с факта, че Cayenne е проектиран по едно и също време и от един и същи екип с Tuareg на VW, но истината е, че двете конструкции се различават твърде много една от друга. Тази разлика впрочем се подчертава и от имената - докато Tuareg трябва да бъде издръжлив, жизнеспособен при всякакви условия и загадъчен като истински номад от Сахара (туарегите са именно такова племе), с поведението си на пътя и извън него Cayenne има задачата да оправдае названието на особено лютата "кайенска чушка", на която е кръстен.

За марката, на много езици отдавна превърнала се в синоним на спортния автомобил, това не би трябвало да е особено трудно, защото тя има и традицията, и ресурсите, за да изпълни една такава задача. Трябва ли да напомняме, че навремето изумителният Porsche 959 с неговата уникална пълноприводна схема и с преработено окачване, доста увеличаващо клиренса му, с лекота спечели безумния маратон през пясъците на Сахара по време на поредния пробег Париж-Дакар?

Да започнем от двигателя. Наследниците на великия майстор д-р Фердинанд Порше за трети път изневеряват на неговия фаворт - знаменития боксер с въздушно охлаждане. Както навремето в незабравимия модел 928, и тук ще се използва не той, а V8 с водно охлаждане. При това на разположение ще има два различни силови агрегата: 4,5-литров атмосферен вариант с работен обем 4,5 л и максимална мощност 340 к.с. или същият 4,5-литров мотор, но с два турбокомпресора, благодарение на които максималната мощност скача на 450 к.с., а максимумът на въртящия момент придобива наистина гигантска стойност. Това обаче едва ли ще затрудни особено работата на полуавтоматичната трансмисия Tiptronic S, защото тя също е модернизирана и усъвършенствана.
По подобаващ начин е преработена и системата РТМ (Porsche Traction Management), осигуряваща постоянното задвижване и на четирите колела. При нормална експлоатация въртящият момент се разпределя между предния и задния мост в съотношение 62:38 %, а при необходимост единият от двата моста може да получи до 100 % от задвижващото усилие. Освен това РТМ е в постоянна връзка със серийно вгражданата система PSM (Porsche Stability Management), обединяваща функциите на ABS, ASR (системата против пробоксуване на водещите колела) и ABD (самоблокиращите се диференциали).
Съвременната електроника има грижата и за управление на окачването - при варианта с пневматичното окачване, който ще се предлага за Cayenne Turbo, в зависимост от скоростта на автомобила клиренсът му ще се променя автоматично в рамките на 116 мм - от 56 мм над нормалното ниво (217 мм) при движение със скорост под 30 км/ч до 60 мм под него, когато скоростта надхвърли 210 км/ч. И така - до самата граница, разрешена от физическите закони...

Впрочем за един автомобил, който генерално разбърква общоприетите критерии за класификация, смесвайки качествата на спортист и първопроходец, който във варианта си Cayenne Turbo достига максимална скорост 266 км/ч и се ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,6 сек, това подчертано внимание към ходовите качества и стабилността е напълно обяснимо - Porsche трябва да си остане Porsche навсякъде...

Григори Костандиев
сп. Авто Журнал


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор) – 31 Август 2003 - 13:06

Предходна:
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал) – 01 Юли 2002 - 19:53
Steppenwolf Степният вълк на Audi (Авто Пазар) – 01 Юни 2002 - 12:47
Infiniti FX 45 (Авто Пазар) – 27 Май 2002 - 19:19
VW Golf IV Четвъртото измерение (Авто Пазар) – 24 Май 2002 - 17:08

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре