Неделя, 26 Май 2024
 АУТО АНАЛИЗИ
24 Май 2002 - 12:53
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)
изпрати на приятел Printer friendly версия

Едва ли преди повече от 20 години конструкторите на Nissan са си представяли, че новото тогава работно муле на компанията ще си спечели толкова много почитатели извън средите на фермерите, лесничеите и изследователите. Съчетанието от шаси, два твърди моста и двойно предаване наистина не изглежда оптимално решение за градско шофиране, нито пък дяланата с тесла каросерия и боботещият дизелов шест цилиндров мотор привличат особено обикновения купувач.

Факт е обаче, че освен от Червения кръст и хуманитарните подорганизации на ООН качествата на японската легенда са оценявани високо от стотици хиляди водачи по цял свят - много повече, отколкото наброяват фанатиците на тема оф-роуд.

Причините за тази огромна популярност не са много, но за сметка на това са достатъчно мотивиращи. Наред с митичните си всъдеходни способности Patrol предлага грамаден полезен обем, изключително надеждна механика и не на последно място доста лукс в модификацията GR. Джиповете от тежката категория обаче никога не са били евтино удоволствие и преди да пристъпят към покупка мераклиите трябва да са запознати с някои особености на употребяваните екземпляри.

Макар най-често споменаваното определение по адрес на Patrol да е "вечен", най-старите всъдеходи трудно ще привлекат вниманието на купувачите. Дори да са в изрядно състояние, колите отпреди 1986-87 могат да изкушат само в качеството си на малък камион за служебни нужди. Ком­фортът е на катастрофално ниво, а и оборудването подсказва утилитарното предназначение на модела. След появата на GR в края на 1987 г. Patrol уверено навлиза в елитната компания на луксозните всъдеходи. Окачването престава да се бори с камъните в бъбреците на пътниците, появяват се чупещ се волан, по-"изискано" арматурно табло и още куп глезотии.

Наред с напредъка в областта на лукса, инженерите на Nissan окончателно се справят с някои очевидни недостатъци на по-старите модификации. Слабите фарове и проблемите със скоростните кутии на някои екземпляри от 1986 г. остават в миналото, много е направено и в областта на антикорозионната защита. Ръждата по принцип няма особено значение при автомобили с рамна конструкция и стоманени панели с подобна дебелина, но през 80-те тя засяга не само пода на салона и багажника и долната част на вратите, а също капака на двигателя, различни елементи по предното окач­ване и дори спирачните дискове. Податливи на корозия са и праговете, арките на задните калници и ауспухната система.
Мнозина купувачи могат да не харесат прекалено грубия интериор на японския всъдеход. Ергономията му заслужава висока оценка, но оформлението и използваните материали недвусмислено подсказват предназначението на Patrol.

За разлика от варианта с дълга база, чиято вместимост съперничи на микробус, версията с три врати е по-подходяща за млади хора с афинитет към приключенията извън пътя. Достъпът до задните седалки не е от най-удобните, а от управляемостта има какво да се желае, особено на мокър асфалт. Всички модификации са известни с твър­дия педал на спирачките, който изисква доста силна муксулатура на краката. Недостатъкът е валиден и при по-новите екземпляри. При огледа на избрания автомобил не би било зле да се погледне за следи от протекли уплътнения на вратите и прозорците. Седем на сто от собствениците се оплакват от пропускащо вода ветроупорно стъкло. Недобре изолираният салон се издава с неприятната миризма - резултат от влагата.
В началото на производството си Patrol Y60/160 се оборудва с 2.8-литров бензинов двигател и 3.3-литров дизел. Заради възрастта си екземпляри с такава моторизация се срещат доста рядко. През 1983 г. дизеловият агрегат се сдобива с турбокомпресор и мощността му нараства от 95 на 110 к.с. Да се попадне на такава модификация от по-ранните всъдеходи е по-вероятно, но най-разпространен си остава 2.8-литровият турбодизел със 115 к.с., с който GR се оборудва по време на цялата си кариера. Съществуват още два 4.2-литрови варианта за задвижване - дизелов и бензинов, макар че с тях моделът се продава са­мо в някои дър­жави, предимно извън Европа.

Всички агрегати се характеризират с изключителна здравина и експлоатационен ресурс, но имат и своите слаби места. Та­ка например най-ранните бензинови мотори страдат от дефектирала водна помпа и прегоряла гарнитура на цилиндровата глава. Сериозни проблеми с големия турбодизел с обем 4.2 литра са практически изключени, но пък и модификацията се среща доста рядко. Последното важи с двойна сила за бен­зиновия му аналог, който в общи линии може да се открие са­мо в Швейцария.

Избо­рът на такъв Patrol изисква и повече внимание - цилиндровата глава има склонност към прегряване, а турбокомпресорът е чувствителен към качеството на маслото. При оглед трябва да се следи за тракане от мотора (подсказва потениални проблеми с хидравличните компенсатори) и свистене, което може да се дължи на износени ролки и лагери на помпата или генератора. На цвета на маслото може и да не се обръща особено вниманието потъмнява бързо в почти всички случаи. Оптималният вариант е двигателят да пали отведнъж, независимо дали и топъл или студен, и да работи без да издава непрятни високочестотни шумове. Трудният студен старт може да се дължи на амортизирани подгряващи свещи, но също така и на неизправности по дюзите или проблеми с компресията. Неувереното палене на то­пъл двигател пък в повечето случаи предвещава скорошни главоболия с горивната помпа. Непременно трябва да се провери със­тоянието на турбото и евентуалното наличие на масло по изходния му шланг. Добре е да се знае, че скъсването на ангренажния ремък се оказва фатално в 95% от случаите и на замяната му трябва да се гледа крайно сериозно.

Всички останали агрегати като генератор, стартер и т.н. не създават абсолютно никакви проблеми. Повече внимание заслужават трансмисията и ходовата част - не заради конструктивни дефекти, а за избягването на възможни проблеми вследствие недостатъчни грижи от страна на предишния собственик. Непременно трябва да се огледат за течове на масло скоростната и раздатъчната кутия и диференциалите. Недостатъчното количество на смазка може лесно да разори домакинството. Скъсаните маншони на полуоските пък излагат на сериозен риск цялата главина. Естествено, при оглед трявба да се проверят всички режими на работа на трансмисията и блокировките. Случаите на пробуксуващ съединител не са често срещани, но въпреки това повишеното внимание не е излишно. Внушителните габарити и безупречната репутация на "танк без вериги", с която се ползва Patrol, често провокират към екстремално шофиране по бордюри и трамвайни линии и затова е нужно да се провери състоянието на амортисьорите, ресорите/пружините и гумените елементи по окачването.

На фона на описаните неизправности и проблеми изобщо не звучи изненадващо, че 83% от собствениците с готовност биха си купили отново Patrol, а колебанията на голяма част от останалите са свързани преди всичко с ограничените практически достойнства на модификацията с къса база. Основните критики към японския всъдеход се отнасят към скъпата поддръжка, спе­цифичното обслужване и цените на употребяваните екземпляри. Добрата новина е, че пазар за подобни возила винаги ще има.

Димитър Димитров
в-к Авто Пазар, 11 (241), 16.03.2002-22.03.2002 г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Предходна:
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар) – 29 Април 2002 - 21:44

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре