Сряда, 29 Май 2024
 АУТОЧАСТИ
25 Септември 2003 - 19:10
Части за първоначално вграждане и за следгаранционно обслужване
изпрати на приятел Printer friendly версия

"Вашите части оригинални ли са?" Този въпрос се задава ежедневно и търговецът на авточасти е поставен пред дилемата: да си замълчи или да каже на клиента това, което му се иска да чуе. Има и трети вариант - да се впусне в дълбока полемика, изпъстрена често с уникални съждения по темата...

Автомобилните фирми произвеждат купета и двигатели, като всички  останали компоненти се доставят от други фирми. Производителят на автомобили получава компонентите, които вгражда на преференциални цени, а производителят на авточасти - изключителни условия за реализация на големи количества от продукцията си, както и сериозна реклама в дългосрочен план.

Малцина знаят, че автомобилните части, които се използват за първоначално вграждане и тези, за така наречения вторичен пазар на резервни части (aftermarket), са различни. Това, разбира се, не означава, че резервните части са по-нискокачествени от тези за първоначално вграждане. Нужните части за първично вграждане производителят на автомобила поръчва на големи партиди, като основните изисквания са ниската цена и това частите да имат живот в рамките на гаранционния пробег на автомобила (30 000, 50 000 км и т.н.). Когато автомобилът е 100% нов и износванеот е нулево, системите му функционират по един начин. Когато те се износят и амортизират, което е напълно естествено при експлоатацията, ефективността и работата им се променят значително.

При окачването това важи с пълна сила и примерите са много: амортисьорите са с различен ход и твърдост, технологиите, използвани в първоначалния вариант, са неприложими при износена (амортизирана) ходова част; пружините имат също различна твърдост, височина и ход. При спирачната система също частите за първоначално вграждане и резервните са различни. Монтираната първоначално спирачна система често издържа над 50 000 км без смяна на нито един от елементите, докато след този пробег компонентите се нуждаят от по-честа смяна. Спирачни накладки, монтирани като резервна част, имат по-малък среден пробег, дори марката на спирачните накладки да е както на оригиналните.

Поставянето на резервни части, разични от първоначално монтираните не е задължително. Технологията на производство и материалът на частите за следгаранционен сервиз ги правят съвместими с останалите свързани детайли, които са вече амортизирани. Имено съвместимостта на подменената част с останалите елементи осигурява безпроблемно действие на цялата система. Резервните части, които се предлагат като оригинални са закупени от aftermarket производител. Те са с каталожен номер или знак на автомобилната компания и в опаковка с фирменото й лого.

В заключение, оригиналните части са продукти, които имат гаранция за произход, отговарят на всички изисквания за качество и информацията на опаковката отговаря на съдържанието.

Тех-Ко инфо бюлетин, брой 1


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Скритата опасност - износени амортисьори – 25 Септември 2003 - 19:23
МАГАЗИН VW SKODA – 10 Юни 2011 - 20:59
IRONMAN Suspensions 4x4 – 10 Юни 2011 - 21:01
Ironman Load Plus ™ helper spring system  – 10 Юни 2011 - 21:10

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре