Четвъртък, 02 Декември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
17 Април 2004 - 20:46
Офроуд “Самоков 4х4 Екстрийм” събра 3000 зрители на “Камбаните”
изпрати на приятел Printer friendly версия

Яко дънеща метал музика, аромат на печени кебапчета, рев на двигатели, много приятно за сезона слънчево време и жадна за зрелище екзалтирана публика от около 3000 души – това беше мизансцена, на който се проведе вчера първия етап от третото по ред издание на офроуд състезанието “Самоков 4х4 Екстрийм”. Надпреварата стартира малко след 11 часа в местността “Камбаните” (мотополигона) над столичния ж.к. “Младост” 4. Вчерашното изпитание за всъдеходи е първото за годината шампионатно състезание от веригата “Екстрийм”. Останалите две изяви са 4-дневния офроуд маратон “Балкан Трофи” (през юни) и “4х4 София шоу”, което се провежда в края на ноември. Организатор на вериагата “Екстрийм” е Българската федерация по офроуд. Медийни партньори са в. “Монитор”, в. “Виж”, новото списание “Офроуд BG” и Дарик радио.

По време на техническата конференция, която се състоя още в петък вечерта, за участие в “Самоков 4х4 Екстрийм” се записаха 13 екипажа. Вчера преди старта обаче се явиха поне още толкова желаещи да се пуснат по трасето край “Камбаните”. В крайна сметка през цедката на техническия преглед успяха да преминат 20 екипажа.

Жребият отреди първото място в стартовия списък на ветераните Иван Иванов и Кирил Панайотов. Независимо от най-високата си средна възраст опитните състезатели подгониха с пълна газ своя “Рейндис Ровър” по трасето със затворен маршрут с дължина от около 2 км. Двамата преминаха без затруднение първата половина от трасето и стигнаха до подножието на хълма, който бе кръстен в последствие “Голгота” и от състезатели, и от зрители. Организаторите явно бяха преценили трудността на това препятствие, затова бяха предвидили две възможности за изкатерване на стръмния баир. Първият вариант започваше с комбинация от опасен страничен наклон и изкачване, а вторият беше директна атака право нагоре по хълма.

Тандемът Иванов-Панайотов избра първия вариант. След няколко неуспешни опита те се добраха до най-високата точка, след което се пуснаха с пълна газ обратно към подножието на хълма и към атаката на втората завързана точка малко преди финала. Това изпитание включваше хоризонтален заблатен участък от стотина метра с дълбочина на водата до 70 см. Тук “Ровърът” с номер 1 се окопа в един вир над главините на колелата. С няколко бързи маневри назад Иван Иванов успя да измъкне джипа от блатото и да финишира с време 5,46 минути.

От следващите участници познавачите очакваха повече от доста опитния тандем Николай Рафаилов и Емил Недялков. За съжаление обаче при атаката на втория хълм по трасето тяхната “Лада Нива” счупи полуоска и двамата трябваше да напуснат трасето.

Първи успя да вдигне яко адреналина на публиката добре известният на почитателите на офроуда самоковски пилот Иван Попов, който спечели преди 2 години специалната награда на “Монитор” за най-атрактивно изпълнение на състезанието “Балкан Трофи”. Този път Попов се яви на старта с дама навигатор – Мариела Ценева. В характерния си стил самоковецът премина трасето, поддържайки оборотите на своето “Сузуки Витара” на границата червения сектор. Джипът му се запъна за малко при атака “Голгота”, но след третия опит “Витарата” прелетя със скок през най-високата точка на хълма. Що се отнася до блатото Попов го преджапа с пълна газ на втора, без дава никакъв шанс на калта да го сграбчи в капана си. Времето на екипажа Попов-Ценева се оказа още по-добро – 4,48 минути.

След самоковското “Сузуки” в стартовия списък се бяха подредили една след друга 3 руски газки. Първите две не успяха да стигнат до финала поради различни повреди, но затова пък екипажът с номер 7 (Славчо Грозданов-Румен Вардаров) защитиха достойно честта на руската марка и на самоковската школа в офроуда. И Грозданов и Вардаров обаче не успяха да изкачат от първия опит “Голгота”. След като се оказаха на върха на най-трудния за атака хълм двамата поеха първоначално по погрешна посока. За тяхно щастие обаче екипът на “Монитор” се оказа на правилното място в точното време, за да ги упъти, че трябва да се спуснат от лявата, а не от дясната страна на хълма. След отлична езда през блатото Грозданов и Вардаров финишираха с най-доброто до този момент време – 4,30 минути.

От останалите стартирали екипажи най-голямо впечатление направи фантастичната езда на границата на риска, която направи семейния тандем, съставен от Валери и Васил Вушеви. Стартиралите с номер 10 на своята УАЗ-ка баща (пилот) и син не само счупиха рекорда на трасето, но и вдигнаха до възможно най-високото равнище адреналина на публиката. Запленени от екстремното каране мнозина от зрителите се прехвърляха тичешком от една към друга наблюдателна точка по околните височини, за да не изпуснат нито секунда от шоуто. Вушев спря само за секунда при атаката на най-екстремния хълм, в момента, в който джипа му застана при страничния наклон на кантар. Опитният пилот обаче успя да предотврати преобръщането, пускайки леко назад машината, ориентирайки я напречно към склона. Оттук нататък нищо и никой не можа да спре устрема на Вушеви баща и син. Двамата прескочиха блатото от раз и финишираха с фантастичното време от 3,49 минути.

Днес състезанието продължава с преход по навигационни записки от местността “Камбаните” до град Самоков. Маршрутът през Плана планина е с дължина от 50 км. По пътя екипажите ще бъдат подкрепени със специално подготвени от KFC пакети за екстремисти. Първите екипажи се очакват да пристигнат в Самоков между 13 и 14 часа. Финалната арка ще бъде вдигната зад бензиностанция “В Ойл” на входа на града на шосето за София.

Красимир Миланов
в-к Монитор, 18.04.2004


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Втори ден на офроуд “Самоков 4х4 Екстрийм” – 19 Април 2004 - 15:40
Антов първи на писта Русе – 19 Април 2004 - 15:41
Планинско "Осогово 2004" Кюстендил – 26 Април 2004 - 16:24
Хеликоптер ще спасява ранени срещу 20 лв. към автокаското – 30 Април 2004 - 09:34
Офроуд "Стара Загора" 2004 – 01 Май 2004 - 15:35

Предходна:
Събраха 13 500 лв. за старта на писта в Русе – 16 Април 2004 - 20:43
Габровката Вера Лагадова получи титлата в дамското офроуд-рали “Нежна мощ - 2004” – 11 Март 2004 - 14:09
Български пилот ще стартира в Швеция – 04 Февруари 2004 - 15:15
Български екипаж в Транссибирския рали маратон – 04 Февруари 2004 - 15:09
На специална церемония беше награден победителят в офроуд първенството “Екстрийм” – 12 Януари 2004 - 23:12

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре