Сряда, 29 Май 2024
 НАЦИОНАЛНИ
22 Юни 2004 - 16:11
Ретро-рали “Розова долина” 2004
изпрати на приятел Printer friendly версия

Имало едно време, в нашата страна, състезание за четириколесни, което било наречено “Розова долина”. Това се е случило през далечната 1938 година. Първата надпревара за автомобили била последвана от още една, през 39-та, но след това започнала Втората световна война. Тя сложила край на тази хубава приказка още в самото й начало.През 2000 година обаче ентусиастите от Българския автомобилен клуб “Ретро” и някои от регионалните организации в страната възраждат тази красива и непорочна идея. Вече четвърта година ретро рали “Розова долина” неизменно присъства в календара на “БАК” Ретро е една от най-мащабните прояви на националната ни организация. Основна заслуга за нейното провеждане имат и регионалните клубове от градовете Пловдив, Асеновград и Стара Загора. В това изключително красиво състезание тази година се включиха и организациите за стари коли от Варна и Благоевград. Ралито ще се запомни с огромния брой участници – 64 екипажа си оспорваха титлите за най-красив и най-добре подготвен технически автомобил. Безспорно всички “стари красавици” заслужаваха приза, но все пак на състезание като на състезание. Има победители и победени. За всички обаче остана удоволствието от насладата да видиш на едно място толкова много антики, при това реставрирани с голяма любов.Участниците се събраха в града под тепетата, където точно в 11 часа бе даден старта на надпреварата. Тя много точно повтаряше класическия маршрут от преди Войната. В първия ден колоната измина разстоянието от Пловдив до Стара Загора, като не пропусна да се отбие през Чирпан. Въпреки проливния дъжд автомобилите бяха посрещнати изключително радушно от управници и жители на тези красиви български градове. В Стара Загора се проведе и т. нар. “майсторско управление”, в което автомобилите показаха своите качества, а пилотите им – изключителни умения. След една приятна и разтоварваща вечер в местността “Старозагорски минерални бани”, участници, организатори и съдии потеглиха отново – този път на хубаво и слънчево време.

Така започна вторият ден на тази хубава, но не лека надпревара, която бе истинско изпитание най-вече за понатрупалите доста годиники моторни возила. Колоната неусетно стигна до град Казанлък, където ефектно се включи в празнацате на българската роза. След това “старите дами” се отправиха към Карлово, минаха през село Баня, Хисар и отново се върнаха на изходната позиция – град Пловдив. Там финишираха всички – без изключение, и именно там от където започна, свърши този изключително приятен за окото и душата празник, който надяваме се ще остави трайна следа в съзнанието на всички любители на ретро красотата.

След тези впечатляващи, но малко отвлечени думи ще се спрем и на самата надпревара и по-конкретно на нейния състезателен характер. На предварително определени места имаше часови контроли, които отчитаха времето на състезателите. Те не трябваше да натискат газта до край, а да пристигнат на уреченото място за точно определено време. За закъснение или избързване се отнемаха точки. Майсторското управление също бе от решаващо значение. Там вече се взимаше предвид времето за което автомобилът изминава т.нар. “полигон”, като бутането на конуси се наказваше с отнемане на точки. Автомобилите бяха разделени в класове, като определящият критерий бе годината на производство. Огромните лимузини, по разбираеми причини не се включиха в “майсторското управление”. В крайна сметка в различните групи най-бързо преминаха през конусите Studebaker-ът на Дончо Дончев, FIAT 500, с пилот Цветан Димитров и Mini Cooper, собственост на Веселин Славов.

Това обаче едва ли бе най-важното за участниците. Повечето от тях се гордеят с автомобила който притежават. Иманно за това сега ще ви разкажем и за най-интересните екземпляри – много от които са “гостували” в нашата рубрика, а на останалите това неминуемо предстои. Перлата на този празник бе изключително красивият и професионално реставриран Chevrolet Master – автомобил произведен непосредствено преди началото на Втората световна война и притежание на Ставрос Апсис. Силни негови конкуренти бяха най-вече возила от т.нар. тежка артилерия. Съветската школа бе достойно представена от бившия правителствен автомобил Чайка и не по-малко вдъхващия респект, нейн собственик и шеф на БАК “Ретро” Владо Топалов. Негов “опонент” пък, от американска страна бе шедьовърът Buick, слязъл от конвейера през култовата за американското автомобилостроене 1955-та и в момента собственост на Мирослав Мирчев. От най-старите возила впечатление правеше Studebaker-а на председателя на пловдивския ретро клуб Дончо Дончев. Едва ли ще ни стигне мястото да споменем дори и половината от красивите ретро и класически возила, но няма как да не обърнем внимание на британската класика Jaguar, притежание на Валентин Бояджиев и един мъник от морската ни столица, носещ култовото име Mini Cooper. Не трябва да пропускаме и забележителните мотоциклети с марки ИЖ и BSA, които не се “трогнаха” от проливния дъжд и се състезаваха наравно с четириколесните.

В крайна сметка се раздадоха доста награди, грамоти и плакати и надяваме се, всички останаха доволни от този празник, събуждащ в нас носталгия и навяващ ни спомени за отминали времена.

в-к АвтоПазар, 22.06.2004


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Планинско Узана - победител е Царски – 28 Юни 2004 - 09:01
Балкан Трофи 2004 – 28 Юни 2004 - 09:03
10-то приключенско рали "Берлин-Бреслау 2004" – 03 Юли 2004 - 10:22
Алфа Ромео е най-бързо в 7-мото ретро-рали "Нептун" – 04 Юли 2004 - 10:37
Писта Кюстендил 2004 – 04 Юли 2004 - 11:48

Предходна:
Лидерът в европейското спечели рали “България” – 21 Юни 2004 - 13:29
Лука Педерсоли поведе, Бруно Тири отпадна от рали България – 20 Юни 2004 - 13:20
57 екипажа стартираха в надпреварата на Боровец – 19 Юни 2004 - 13:18
Пилотите пробват настройки, а Тири загрява със спагети – 18 Юни 2004 - 13:14
Французин се цели в победата, участието на Кузай под въпрос – 17 Юни 2004 - 13:03

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре