Четвъртък, 02 Декември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
27 Май 2002 - 07:40
auto [ xt ] лични впечатления от Рали България 2002
26 авторски фотоснимки от auto [ xt ]
изпрати на приятел Printer friendly версия

25 Май 2002. Ден втори на Рали България. В Самоков се вижда необичайно оживление, местни жители са се насъбрали на групички покрай улицата до реката. По обяд започват да трещят моторите на преминаващите състезателни автомобили спускащи се от курорта Боровец към моста над Искъра за да се отправят отново нагоре към село Бели Искър за началото на специален етап 12. Пътя от София до град Самоков е закърпен след ужасната зима и дори на места е положена нова маркировка. Със свежо зелената гора и ливади България изглежда наистина прекрасна !

В село Бели Искър колоната от паркирали автомобили на зрителите на най-атрактивните етапи 12 и 18 завършва в края на селото. Организаторите пропускат по шосето само идващите състезателни коли, които се нареждат на стартовата опашка преди съдийската контрола . Публиката се е проточила покрай пътя от селото към ски пистите на курорта .

Всички отклонения на трасето са преградени от опънати червени и жълти ленти с надписи ВНИМАНИЕ РАЛИ БЪЛГАРИЯ ! През определено разстояние се виждат полицейски патрули подпомагани от по някой жандармерист, както и доброволците с оранжеви надписи на гърдите SAFETY /предпазващи/ . Две пожарни коли и две линейки са паркирани до загражденията на стартовата контрола. Персонала на състезанието се суети около подготвящите се за старта екипажи. С няколко думи, усеща се, че се намираме на Голямо състезание !

Времето е слънчево, но с наблюдаващо се насъбиране на облаци от към планината. Публиката коментира оживено ръмженето на готовите за старт първи номера !

В 12часа и 41минути след като трасето бе проверено от съдийските пилоти, с гръмовен тътен огласяващ околните хълмове потегли Тойотата на Поляка Лешек Кузай. След него на всеки 2 минути стартираха следващите състезатели.

 Лешек Кузай

Интересната част от етапа започваше още на първия S от завои при изкачването към мостовете на ски пистите. Публиката се беше разположила по всички поляни с видимост към завоите още от сутринта, като на много места зрелището се беше превърнало в пикник със скара и достатъчно количество течности :)

След като преминаха всички състезатели в 14 часа пътя беше отворен за автомобилите на публиката. Част от тях се разотидоха, а на тяхно място дойдоха нови зрители! Очакваше се кулминационния 18 етап от ралито по същата отсечка ! На бавен ход до 15.30 часа екипът на auto [xt] премина по цялото трасе на етапа. То може да се опише, като плетеница от изключително динамични завои и прави с изкачване в началото, хоризонтала и стръмно спускане към курорта с финал над царската резиденция. Практически острите завои са по цялото трасе на етапа, като един от най-коварните е под моста на ски писта Ястребец 1. Единствено този завой беше обезопасен с камионни гуми боядисани в бяло и червено, наредени покрай бетонната стена. Минава се под 4 моста на ски пистите. Това създава малко усещането като че си в Монте Карло :) Ние избрахме идеално място за наблюдаване на двойния S завой между моста на лифта "Котвата"/БФС/ и моста на Ястребец 1. Изключително Атрактивно място - спускане, дълга права минаваща под моста на лифта, 180 градуса ляв завой, права към 40 метра и десен 180 градуса следван от дълга права до следващия мост, която се скриваше от гората.

Публиката се натрупа след 15.30 часа зад опънатите заградителни ленти от външната и вътрешната страна на завоите. Съдиите и полициите въдворяваха ред за да спре пресичането на трасето от зрители. Наложи се видимо дисциплина и асфалта между заградителните ленти остана пуст.
В стремежа да си осигури най-доброто място за снимане един професионален фотограф, чупейки клони от дърветата от външната страна на дъгата в края на първия завой, за всеобщ смях на зяпачите пропадна в дола зад гърба му :)
40 минути преди старта на етап 18  със включени буркани премина първата пилотна кола на Организаторите от БФАС, след тях профуча колата на ФИА, която спря на долния завой за да направи забележка на голяма група зрители насядали пред загражденията, които моментално се дръпнаха назад в гората. Към 16.30 часа с гръм и свистене на гуми през 2 минути прелетяха тест колите на трасето - 3 тунинги на Шкода Октавия.

В 17 часа с оглушителен трясък, запалени фарове, свистене и мирис на гуми във завоя връхлетя Тойотата на Лешек Кузай ! Публиката пощуря и избухна във викове и крясъци в следствие от повишаването на адреналина.

Това бе нищо в сравнение с изкефването при гледката на фронтално летящия Димитър Илиев отново с Тойота /No2/ и super стабилното му взимане на 180 градусовия завой след който остана облак прах и наситена миризма на изгорели гуми !


Последваха бесните завивания на Руснаците от Itera със Субару Импреза,


вторите поляци Януш Кулик с Форд WRC, 

 Белгиеца Брюнел,

 Николай Златков,

 Тихомир Златков,

 Илия Царски

 Г.Гераджиев младши,

След преминаването на последния стартирал за деня Любомир Рангелов с Дачиа заваля дъжд, но само толкова, колкото да намокри асфалта.
Състезанието завърши и публиката се разотиде . Тогава SAFETY момчетата останали на шосето се развикаха на вървящите хора по пътя да се махнат, защото отново се разнесе пукот на състезателен мотор и под моста излетя Зелената Ладата на отпадналия от ралито Красимир Бачийски, с пълна газ на мокрия асфалт той влезе в първия остър завой и естествено не удържа хлъзгането, с високата скорост се завъртя на 360 градуса и почти излизайки извън банкета в дерето овладя колата, след което с видимо охладен ентусиазъм подкара надолу към финала.

След преминаването на осигуряващата кола на СБА съдиите отвориха пътя и публиката с личните си автомобили започна да се спуска към центъра на Боровец. Малко преди отклонението за хотел Рила се беше оформила опашка от спрени коли поради преминаването на вече завършилите на финалната контрола екипажи към състезателния парк пред хотел.

Парка за участниците в Рали България е разположен на плаца на ски пистата "Червено Знаме", силно охраняван от организаторите и полицията.

 Георги Янакиев

 Виолета Николчева

 
Победителите от Полша Лешек Кузай и Ервин Момбарц

Пред и във фоайето на хотел Рила можеха да се срещнат представители на почти всички участващи отбори, както и много известни личности от средите на автомобилния спорт в България. Обстановката беше оптимистична и свежа след спрелия пролетен дъжд ! Предстоеше Ден трети на Рали България !

Отрицателното на ралито - Не остава добро впечатление факта, че за да вижда по добре, част от публиката изпочупи клони, малки елхи и храсти. Навсякъде покрай трасето и в гората бяха разхвърляни невъобразимо количество хартиени отпадъци, празни пластмасови бутилки и боклуци, независимо от призива на организаторите и поддържащия персонал да се ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА !!!

Въпреки затрудненията Рали България е едно значимо начинание и трябва да остане фактор не само в Националния и Европейски Рали Шампионат но и в Българската икономика ! С пожелание за още по-добро следващо издание на РАЛИ БЪЛГАРИЯ !

ОЧАКВАЙТЕ БОГАТА ФОТОГАЛЕРИЯ НА auto [ xt ] ОТ РАЛИ БЪЛГАРИЯ 2002 !!!


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
4x4 off-road състезание в Албена – 12 Юни 2002 - 00:01
Царски първи в планинско "Кюстендил" (Монитор) – 18 Юни 2002 - 12:11
Само българи ще стартират в "Хеброс" (Дневник) – 20 Юни 2002 - 11:19
Крум Дончев води след първия ден на рали "Хеброс" – 23 Юни 2002 - 13:02
Крум Дончев спечели 31-то рали "Хеброс" – 24 Юни 2002 - 12:32

Предходна:
Лешек Кузай спечели 33-ото рали “България” (Монитор) – 27 Май 2002 - 00:56
Полякът Януш Кулиг ругае Димитър Илиев (7дни спорт) – 27 Май 2002 - 00:30
Спад в рекламата влошава финансирането на рали "България" (Дневник) – 27 Май 2002 - 00:11
Лешек Кузай продължава начело в рали “България” (Монитор) – 26 Май 2002 - 01:06
Отдел “Резултати” обвини радист за обърканите резултати (Монитор) – 26 Май 2002 - 00:38

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре