Четвъртък, 02 Декември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
27 Май 2002 - 00:11
Спад в рекламата влошава финансирането на рали "България" (Дневник)
изпрати на приятел Printer friendly версия

Финансови проблеми застрашават съществуването на най-престижното автомобилно състезание у нас рали "България", което е с коефициент 20 за европейския шампионат. До миналата година ралито, което се наричаше "Албена" и се провеждаше в едноименния летен курорт, бе остро критикувано от наблюдателя на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Ерки Вуопала. Финландецът неведнъж заплаши организаторите, че ще отнеме лиценза на състезанието заради слабата подготовка и лошия избор на трасе. Затова тази година за първи път ралито стартира в зимния център "Боровец", като идеята бе комисарите на ФИА да бъдат по-благосклонни и страната ни да запази мястото си в календара на еврошампионата.

 паркът пред х-л Рила

С оглед на слабата организация, мениджмънта и отлива на зрителски интерес през последните няколко години логично бе и броят на фирмите, които рекламират в него, драстично да намалее. Пример за това е фактът, че основни спонсори на 33-то издание на рали "България" бяха само застрахователната компания "Булстрад", GSM-оператора "МТел" и фирмата за производство на автомобилни масла "Кастрол". За сравнение миналата година в рали "Албена" списъкът с рекламодатели бе значително по-дълъг и в него освен "Булстрад" и "МТел", се виждаше рекламното лого и на вносителя на автомобилите "Рено" за България "Промобил", "Форд Мото-Пфое", "Булгаргаз", маслата "Елф" и "Приста Ойл". Отсъствието на голяма част от спонсорите е една от основните причини бюджетът на автомобилното състезание да бъде намален от 300 000 лв. за миналата година до 250 000.

"Отливът на спонсори от автомобилния спорт се дължи на застоя в развитието на икономиката ни. Потреблението е свито и компаниите печелят малко, твърди Георги Янакиев, президент на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и директор на ралито. Фирмите не искат да рекламират, защото нямат излишни средства". Янакиев уточни, че въпреки отлива на рекламодатели, състезанието все още не работи на загуба.

"Трудно покриваме бюджета по организацията и затова не можем да говорим за печалба, обясни директорът на рали "България". Осигуряваме парите за състезанието чрез помощта на спонсори, както и чрез Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС)". От своя страна за правото да проведе ралито БФАС плаща 25 000 швейцарски франка на ФИА, а не получава финансова помощ.

Георги Янакиев уточни, че организаторите на надпреварата поощряват и подпомагат участието в състезанието на българските пилоти, чрез премахване на задължителните такси, вписани в допълнителния регламент. В него са посочени две суми от 450 и 900 щатски долара, които трябва да бъдат платени от всеки участник. Сумите варират в зависимост от това дали пилотът ще сложи рекламите на официалните спонсори на проявата на своята кола (по-евтиният вариант) или ще ги пренебрегне за сметка на личните си рекламодатели. Според елементарни математически сметки, приходите за организаторите от събирането на задължителните такси би трябвало да достигат 40 000 долара или 84 800 лв., тъй като тази година до старт в рали "България" тази година бяха допуснати 45 екипажа от общо 80 предварителни заявки.

Друг основен проблем на рали "България" е, че все още се организира по някои принципи отпреди 10 ноември. До 1989 г. състезанието бе държавно мероприятие и в определен смисъл и днес все още е такова. Охраната на състезанието се извършва безплатно от полицията, като това своеобразно дарение спасява органтизаторите от фалит. Обикновено поне 150 000 души присъстват на скоростните етапи в трите дни на надпреварата, но числото никога не може да бъде уточнено, защото организаторите не продават билети. В сходните състезания в чужбина това е един от начините за запълване на бюджета. Друг способ за печалба от състезанието е подялба (50:50) на приходите от оборота от потока туристи между организаторите и своеобразния домакин на състезанието - туристически комплекс "Боровец". Последният вариант за финансов успех е продажбата на телевизионни права, въпреки че дори в кръговете от световния рали-шампионат тази идея е трудни изпълнима.

Въпреки проблемите с финансирането организаторите на рали "България" успяха да постигнат положителна промяна поне в спортно-състезателен аспект. За разлика от миналогодишното състезание сега маршрутът бе много по-добър, охраната - по стриктна, а зрителите бяха двойно повече в сравнение с 2001 г. - факт, който се дължи най-вече на възприемчивостта на населението в Самоковско към моторните спортове. Автопаркът е само един и се намира в Боровец. Зимният център е компактен и едновременно с това предлага значително по-евтини услуги за посетителите си.

Веселин Караиванов
в-к Дневник, емисия 26.05.2002


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Полякът Януш Кулиг ругае Димитър Илиев (7дни спорт) – 27 Май 2002 - 00:30
Лешек Кузай спечели 33-ото рали “България” (Монитор) – 27 Май 2002 - 00:56
auto [ xt ] лични впечатления от Рали България 2002 – 27 Май 2002 - 07:40
4x4 off-road състезание в Албена – 12 Юни 2002 - 00:01
Царски първи в планинско "Кюстендил" (Монитор) – 18 Юни 2002 - 12:11

Предходна:
Лешек Кузай продължава начело в рали “България” (Монитор) – 26 Май 2002 - 01:06
Отдел “Резултати” обвини радист за обърканите резултати (Монитор) – 26 Май 2002 - 00:38
45 от заявените 80 екипажа стартираха в Боровец (Сега) – 24 Май 2002 - 21:12
Попов и Козлеков пропускат рали “България” (Монитор) – 23 Май 2002 - 21:42
80 екипажа на старт в рали “България” – 20 Май 2002 - 23:59

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре