Неделя, 23 Юни 2024
 СВЕТОВНИ
02 Май 2002 - 20:58
Международно cross-country рали Мастер 2001
изпрати на приятел Printer friendly версия

Мастер рали 2001 не е само 2500 км специални етапи от международната купа на FIA, но е и едно пътешествие във времето, следвайки новия му маршрут, включващ 8 500 години история. Рали Мастер остава вярно на ценностите си с удивителното съчетание на състезания през изминалите 7 години и уникалната възможност за запознаване с културата и населението на пресичаните държави.

Административни и технически проверки
Сряда 01 август 2001
Кан (Франция)

Мястото на старта на тазгодишното Мастер рали - град Кан, цял ден приемаше участниците в състезанието. Денят, посветен на административните проверки, премина в дружеска атмосфера. Окончателно на старта на новото приключение в 8 часа сутринта ще стартират 28 мотоциклетиста и 38 автомобила. Трасето е на границата с Италия, където в околностите на Маджионе ще бъде първия специален участък.По Италианските пътища
Четвъртък 2 август 2001
Кан (Франция) - Маджионе (Италия)

Утрото на 2 август участниците напуснаха Кан, като се отправиха на 626 километровия пробег, започващ със специален участък намиращ се на няколко километра от стана в провинция Умбрия.

СУ1 Кампо Режиано - Виколо Ранколфо: 29.82 км

Юта Клайншмид е победителка в първия етап в състезанието изпреварвайки Жан-Луи Шлесер само с 9 секунди. Испанецът Хосе Мария Сервия участващ с бъги конструирано от Шлесер с мотор на Рено показа еднакво време със своя партньор.Само на 16 километра от началото на специалния участък, бъги №217 с пилот Даниел Вовка, прекрати състезанието поради счупване на мотора. Люка Фернандес пилот на BMV №21 и Лоран Мояр с Yamaha №31 не стартираха в специалния участък.Петък 3 август 2001
Маджионе - Бари (Италия)

СУ2 Банара - Банара: 23 км

В този етап от мотоциклетистите напред се отдели Джованни Сала с KTM №1 откъсвайки се от 17тата си позиция получена поради наказание предния ден. Така той поведе с 25 секунди съотборниците си Кари Тианен 2 и Жана Бруси 4, които показаха еднакво време - 18:08мин.

При автомобилите специалния участък се оказа по вкуса на двете бъгита на Шлесер, които показаха по-добро време от Мицубишито на Юта Клайншмид. В този етап, Хосе Мария Сервия донесе първата победа на своя отбор.

След това участниците преминаха 496 километров пробег по адриатическото крайбрежие за да достигнат до Торре ди Неббия.

СУ3 Торре Ди Небия - Масерия: 47.13 км

Маршрутът до Бари, по първоначален план заобикалящ Алматура, беше променен и участниците имаха възможността да се възхитят на великолепните руини в центъра на града.

Лоран Мояр беше допуснат до старта, но се принуди да напусне борбата още на първия специален участък. Люк Фернандес реши да не стартира, сблъсквайки се с поредните технически проблеми.

Нощта всички участници прекараха в почивка на кораба Superfast, пренасящ ги през Адриатическо море, обмисляйки предстоящия най-дълъг етап от състезанието.Най-дългият ден…
Събота 4 август 2001
Игуменица (Гърция) - Кешан (Турция)

СУ4 Франжат - Салоники : 97 км

Останалите 37 автомобила и 27 мотоциклета потеглиха от известното гръцко пристанище Игуменица. След 131 километров пробег, във Франжат беше даден старт на първия 97 километров специален участък. На старта застанаха 34 автомобила.

Предният ден без късмет се оказаха няколко екипа, включително и №231, който се преобърна неколкократно, с фатални за механиката последици. Отпаднаха още Мерцедес №209 (пилот Тиери Манялди), екип№238 и №210-Ерик Вигуру и Марсел Микио. Екип №233 Бийо/Готие беше изключен от състезанието в Салоники, поради повреда в охлаждането.

Филип Вамберг и Жан-Пол Коттре (№207) отново показаха добри резултати, като станаха пети във временното класиране.

Юта Клайншмидт и Жан Луи Шлесер останаха доволни от деня, независимо от хлъзгавото трасе.При мотоциклетите французина Жан Бруси с KTM №4 падна на 45тия км от специалния участък, но без последствия и успя да завърши етапа, достигайки до Салоники. Най-добри резултати постигна Джовани Сала с трета поредна победа на етапа, което го придвижи на второ място във общото класиране.

Втория специален участък на този етап беше отменен, заради "безопасността на участниците", както каза спортният директор на ралито Рене Метж.

Започват сериозни дела!
Неделя 5 август 2001
Кешан - Инону (Турция)

Още в ранни зори участниците в ралито се придвижиха до Желиболу откъдето с ферибот пресякоха Дарданелския пролив. 25 мотоциклета и 36 автомобила излязоха на старт на шестия специален участък в Сахинли за първия спринт до Бига.Екип №210 Е.Вигуру / М.Микио бяха допуснати до старта.

СУ 6 Сахинли - Бига: 136.99 км

Двубоят между бъгито на Шлесер и Мицубиши набираше сила. Показвайки най-добро време, Жан Луи Шлесер отне минута и 28 секунди от Юта Клайншмидт.Пилотът на №202 завърши този участък четвърти след Грегуар де Мевиус. Белгииският състезател, участващ с Нисан, не срещна никакви проблеми за разлика от Тиери Делаверня. Пилотът на Нисан №203 леко се обърка и загуби няколко минути, връщайки се назад. На 91.6 км той се сблъска с мотоциклетист №21. Прелитайки над Нисана, Люк Фернандес се отърва с лека уплаха, като не можа да продължи състезанието поради повреда на предното колело.

Голяма изненада в мото-състезанието е резултата на Джовани Сала, който финишира едва четвърти, след като се заблуди. Победител в този етап беше Кари Тиайнен - KTM №2, който изпревари Джон Дикън (BMW №3) с 4 минути и 54 секунди.

СУ7 Келес - Додурга: 112 км

Сервии стана жертва на техническа повреда, която го задържа половин час. Към края на този специален участък той изостана с 23 минути и 6 секунди от най-доброто време на Жан Луи Шлесер. В общото класиране той зае четвърто място, а временен лидер в състезанието стана неговия патрон Шлесер. На 40тия км пилотът на бъги №200 беше принуден да спре за смяна на гума и беше изпреварен от Юта Клайншмшдт. Немската състезателка изгуби това предимство, обърквайки се няколко километра по късно, загубвайки 40 секунди.При мотоциклетистите, етапът взе малко известният италианец Борси с Хонда №6, който изпревари Тианен с 3 минути и 37 секунди и Дикън с 9 минути и 28 секунди. Във временното общо класиране водят Тианен, Борси и Дикън. Джовани Сала финишира четвърти и стана четвърти в общото класиране.

Един безумен ден.
Понеделник 6 август 2001
Инону - Коня (Турция)

На старта този ден всеки участник получи ново разписание и нови карти маршрута и специалните участъци. 310 км СУ8 беше разделен на 157.42 км СУ8-1 и 127 км СУ8-2.

СУ8-1

24 мотоциклета и 31 автомобила излязоха на старт това утро. Този специален етап беше колкото красив, толкова и кален, ако се съди по състоянието на автомобилите, пристигнали на финала.

Лидерът в общото класиране Жан Луи Шлесер се стараеше на всяка цена да запази преимуществото си пред своята съперничка Фта Клайншмидт. В крайна сметка двата автомобила пристигнаха на финала гума до гума: разделяха ги само 14 секунди в полза на немската състезателка.

Този етап се оказа неуспешен за Филип Вамберг-Жан Пол Коттре, поради проблеми в захранването, вследствие многократното пресичане на бродовете по трасето. Екипът с №207 изостана половин час от победителя в етапа. Същите проблеми имаше и екипажът с №227.

При моторите победител в специалния етап е Кари Тианен, пред Джон Дикън и Жан Бруси.СУ8-2

Всеки от пилотите сам избираше пътя си в следобедното по-бързо трасе. Шлесер спечели 8 секунди пред Юта Клайншмидт и задържа лидерството в общото класиране.Мотоциклетистите радостно се усмихваха на финала. Трасето беше едновременно бързо и начупено. Рене Метж подготвяше всеки от участниците със съвет за навигацията, известен само на него. "Промяна в курса на всеки 100 метра!" недоволстваше Дидие Пи от отбора на BMW.

Кари Тианен оглави общото класиране, завършвайки първи специалния участък. Джовани Сала допусна грешки в навигацията, но това не му попречи да се изкачи едно място нагоре във временното класиране, завършвайки етапа трети. Победител във втория етап за деня е Жан Бруси с KTM, изкачвайки се по такъв начин от 18то на 9то място в общото класиране.Посрещане с фанфари!
Вторник 7 август 2001
Коня (Турция) - Сам'Аан (Сирия)

Влизането на рали Мастер 2001 на територията на Сирия през Баб Ел Хауа (вратата на вятъра) завинаги ще остане в паметта на всички участници. Сирииските власти бяха устроили грандиозно посрещане на състезанието. Всеки един състезател беше посрещнат от представителите на сирииския автомобилен клуб под звуците на фанфари! Обширната програма, излъчвана и по националната сирииска телевизия, придаде на състезанието общонационален характер. За първи път международно състезание се провежда на територията на Сирииската република. След бързо оредените гранични формалности, състезателите изминаха оставащите им 40 км, достигайки бивака в подножието на храма Свети Симон край град Алеп.

СУ9 Ярма - Ерегли: 119 км

По чакълестото трасе в този бърз специален участък потеглиха 21 мотоциклета и 32 автомобила. Първата неочаквана ситуация при мотоциклетистите стана само на 3 км от старта. Лидерът от предния етап, британеца Дикън, стартира първи, но леко превишавайки скоростта на един отскок, пада и изгубва детайл от своята машина. Тръгвайки по паралелен път за да достигне до сервизния си автомобил, на финала изостава с почти четиридесет минути от съперника си Тиайнен. Състезателят №2 с KTM укрепи своята лидерска позиция на повече от 30 минути пред победителя този ден - Сала.

Клайншмидт имаше шансове да спечели този специален участък, но загуби лидерството в последния каменист участък от трасето, изпреварена от Сарвия. Де Мевиус се обърка и загуби малко време, което Шлесер използва за да го догони. Бъгито на Шлесер остава лидер в общото класиране, но само на 1 минута и 12 секунди пред Мицубиши №201.

Джон Дикън
Сряда 8 август 2001
Сам'Аан - Палмира (Сирия)

"Скъпи приятели,
Днес ние загубихме един от кралете на off-road състезанията, Джон Дикън. За много от нас той беше весел приятел, способен да победи всички трудности. За всички нас, и за мен, той ще остане пример за добродушие и благородство. Джон вече ни липсваш!
В негова памет семейството на рали Мастер запазва минута мълчание."
Рене Метж

Това съобщение на Рене Метж, спортния директор на ралито, пристигна вечерта в бивака край Палмира. За голямо негово съжаление, Рене не можа лично да произнесе тези думи. Дочаквайки прибирането на последните участници, той не успя да долети с хеликоптера до бивака преди стъмване.Мотоциклетът на Джон Дикън се преобръща на 285 км от началото на днешния специален участък. Медицински хеликоптер веднага е пристигнал на мястото на трагичния инцидент, но Джон е бил вече мъртъв. Всички участници узнаха за ужасната новина, пристигайки в лагера. За всички, многото събития през изминалия ден, изгубиха своята значимост.

СУ10 Самаан - Палмира : 347 км

В този първи на територията на Сирия специален етап, пилотът Жан Луи Шлесер извърши нечовешки усилия, опитвайки се да се измъкне напред от Юта Клайншмидт. Незначителната преднина на германката до средата на скоростния участък, тя загуби във втората половина, което напълно я лиши от шансове за победа. Следващият ги Хосе-Мария Сервия, още преди средата на етапа загуби контрол над автомобила и бъгито му се преобърна. Отървали се само с незначителни контузии, пилотът и навигаторът бяха бързо прекарани до бивака с хеликоптер.

Филип Вамберг с №207 завърши на трето място този етап, изкачвайки се до неочакваното и за самия него пето място в общото класиране.

Предвид трагичния инцидент с Джон Дикън, коментари за състезанието при моторите са нелепи. Победител в етапа е Борси с Honda №6, а водач в общото класиране продължава да е Тиайнен.

Състезанието продължава
Четвъртък 9 август 2001
Палмира (Сирия) - Ал Мафрак (Йордания)

На сутринта в лагера край Палмира, съотборничката на Джон Дикън - Андреа Майер се обърна към всички състезатели: "Джон обичаше мотоциклетите и обичаше състезанията. Заради него вие трябва да продължите, животът продължава!".

Представяйки следващия участък, Рене Метж съобщи за взетото решение за съкращаване на специалния етап он 291 км на 124 км.

В памет на своя приятел, всички участващи мотоциклетисти решиха да не се състезават през този ден и под конвой се придвижиха до лагера в Ал Мафрак.

29 автомобила се строиха на старта този ден и преминавайки покрай античните колонади на Палмира бяха великолепно зрелище.

СУ11 Палмира - Гарби: 124 км

Този бърз от началото до края специален участък изискваше от пилотите голямо внимание. Автомобил №207 показа най-добър резултат и това беше първата неоспорима победа на Филип Вамберг - Жан Пол Коттре в тазгодишното рали. Жан Луи Шлесер желаеше да подобри резултата си от предния етап и натискаше педала "до дупка". Отклонявайки се от трасето през втората половина от етапа, той обаче изпусна лидерското място, от което се възползва и съперничката му Юта Клайншмидт, взимайки второто място.

Йорданската пустиня
Петък 10 август 2001
СУ12 Ас Салиния - Вади Рум: 418 км

"Най-дългия специален участък в най-малката от страните през които преминава рали Мастер 2001" - така представи този етап спортния директор Рене Метж. Отчитайки дължината на участъка и температурата на въздуха (надхвърляща 50 C) беше препоръчано на всички участници да се запасят с достатъчно вода.

След 44 км предвижване беше даден старт на специалния етап от 418 км, завършващ в Вади Рум за 18 мотоциклета и 28 автомобила. Скоро след старта участниците се сблъскаха с първите препятствия. Навигацията беше изключително сложна, задължаваща пилотите да направляват своето движение с GPS.

Юта Клайншмидт, Филип Вамберг и Владислав Ракетянский по три пъти подменяха гуми в този ден, в следствие на което победителя от предния етап финишира със закъснение повече от два и половина часа след лидера. С това Вамберг загуби напълно шанса си да запази третото място в крайното класиране.Безпроблемно движещият се от началото на етапа белгиец Де Мевиус, спечели втора победа в етап на тазгодишното рали, изпреварвайки Шлесер и Клайншмидт. Шансовете на германката да достигне първото стъпало на подиума съвсем намаляха след края на този етап.

Този етап беше тежък и за мотористите. Пилотът с KTM Кари Тиайнен финишира първи и укрепи своята лидерска позиция.Завършилият трети този ден Джовани Сала с труд прикриваше своета разочарование. Успешно започнал етапа, само 8 км преди края му, той стана жертва на повреда в неговия GPS именно на място, на което устройството е крайно необходимо за правилна ориентация. Жан Бруси стана втори, независимо от неговите грешки при ориентирането. Четвъртият Борси запази третото си място в общото класиране. Това за него е великолепен резултат, имайки предвид, че това е първото му участие в рали.

Мотоциклетиста Патрик Грип получи повреда на 195тия км в близост до сухо езеро. Рене Метж незабавно кацна до него със своя хеликоптер и го остави, давайки му вода и съвети, едва след като се увери лично, че поддържащия автомобил е съвсем близо.

Финал в Петра
Събота 11 август 2001
Вади Рум - Петра (Йордания)

Днес сутринта керванът на рали Мастер 2001 се отправи на път в самото сърце на Вади Рум. 20 мотоциклета и 28 автомобила напуснаха прекрасния лагер Вади Рум, преминавайки покрай величествените, оцветени в розовееща охра скали, за да достигнат старта на последния специален участък.

СУ13 Вади Рум - Рас Ан Нагад: 159 км

След първите 20 км пясък следваше каменисто трасе. Финалът беше на високо плато, до което участниците трябваше да достигнат по начупен и каменист път.

Последният специален участък взе Юта Клайншмидт, което обаче не и достигна да отнеме лидерството на Шлесер. Втори завърши Делаверн, само на 16 секунди след германката. Трети завърши Вамберг, но това не беше достатъчно за да компенсира закъснението във Вади Рум.

Пристигайки четвърти Жан Луи Шлесер нервничеше. Пресичайки финалната линия на рали Мастер 2001 като победител той каза: "Аз съм доволен от Мастер рали 2001. Практически няма в какво да упрекна организаторите, което се случва много рядко при толкова дълги състезания. Мисля, че това мнение споделят всички участници. Благодаря на Рене Метж и на съюза "Мастер". Благодарение на тях ние преминахме през удивителни държави".Белгиецът Грегуар Де Мевиус завърши специалния участък пети и стъпи на третото стъпало на подиума.

В мото-състезанието Кари Тиайнен спечели още един етап, затвърждавайки лидерското си място в крайното класиране. Победителят при моторите пресече финалната права с високо вдигнати ръце.Джовани Сала остана на 42 секунди след него и на аплодисментите на публиката отговори със хумор: "Защо ме посрещате така, какво толкова съм направил?" След което извика "Браво Кари!". Бруси завърши пети, след като 50 км се движеше без GPS. Малко преди финала, удря GPS устройството в яда си и то отново проработва.

В паметта на всички участници ще останат радостите и мъките, успехите и пораженията срещнати по време на 5700 километров маршрут. Тези емоции вълнуваха състезателите около шампионския подиум в Петра, докато приветстваха победителите в това приключение.

Първите бутилки с шампанско отпушиха Тиайнен, Сала и Бруси! В автомобилното съревнование ги последваха Шлесер, Клайншмшдт и Де Мевиус. В Т1 след прекрасната битка с Жан Пиер Струго, победител стана Лансак.Връчването на наградите, организирано вечерта в Сик Ал Барид (Малката Петра), беше грандиозно, по примера на посрещането на рали Мастер във всички прекосени държави. За последен път ферията на Изтока очарова всички поканени на това празненство, достойно за приказките от хиляда и една нощ! 


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
ERC: Rally Matador Tatry – 00 0000 - 00:00
Грьонхолм спечели рали Финландия (Монитор) – 02 Май 2002 - 21:36
Ричард Бърнс спечели рали Нова Зеландия (Монитор) – 02 Май 2002 - 21:41
Рали - сезон 2001 (Авто Пазар) – 02 Май 2002 - 22:32
Тринадесет жени стартират в рали Париж-Дакар (Дневник) – 02 Май 2002 - 23:04

Предходна:
Джон Дикън загина по време на рали Мастер 2001 – 02 Май 2002 - 20:45
Томи Макинен спечели рали Сафари (Монитор) – 02 Май 2002 - 20:33
Рали Сафари 2001, Кения (АвтоПазар) – 02 Май 2002 - 20:29
Трета поредна победа за К.Макрей в рали Акрополис 2001 – 02 Май 2002 - 20:21
Илиев завърши 4ти в Кипър (Монитор) – 27 Април 2002 - 16:20

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре