Петък, 21 Януари 2022
 НАЦИОНАЛНИ
02 Май 2002 - 21:04
Планинско Шипка 2001, с.Шипка
републикански планински шампионат - купа Шипка 2001 – V кръг
изпрати на приятел Printer friendly версия

 Сгушено в близост до историческия връх Шипка, на който е кръстено и планинското състезание, село Шипка в почивните дни на 11 и 12 Август прие многобройните фенове и автомобилни състезатели. Нека пак си припомним за трагичният инцидент от миналата година, при който човешки жертви помрачиха и бяха причина за прекратяване на мероприятието още в тренировъчния ден! В тазгодишното издание, организаторите, които имат голяма вина за миналогодишния инцидент, доста старателно бяха обезопасили трасето, като явно се забелязваше силно присъствие на съдии и органи на властта по дължина на трасето. Фаталния завой беше безлюден, а малко преди него имаше поставен шикан с цел убиване високата скорост, с която приближаваха състезателите. Дължината на отсечката е 8200 м., денивелацията - 400 м. с наклон от 5%. Асфалтовата настилка е сравнително широка и има добро сцепление с гумите за сметка на по-бързото им износване.

В горещия съботен ден, при започване на задължителния технически преглед, изненадващо присъстваха 46 автомобила, факт бележещ най-масовото планинско състезание до момента. Някой от пристигналите пилоти за първи път излизат на трасето за този сезон.

Най-многобройни бяха участниците с автомобили от хоби-кар, следвани от “лададжиите” в А/6 и А/5. При “големите” машини, конкуренцията се съсредоточи между Т.Златков и И.Царски. Изненадваща беше необичайната поява на И.Царски с неговия Форд Ескорт от световна рали версия. Знаем, че този Форд до момента се изваждаше само при участия в ралита!?

В група N/4 също беше отбелязан бум в участието на състезатели. Четири машини от които три Форда и една Ланчия предвещаваха интересна борба в групата! Освен традиционните представители на серийните автомобили М.Стойчев и Ю.Серафимов, този път участие взеха Николай Паунов и Георги Цветков.

Със започване на тренировките най-добро тренировъчно време записа И.Царски следван от Т.Златков, Ю.Серафимов и Н.Паунов.

В неделния ден времето промени своя облик и от слънчево и горещо премина в студено и мрачно с кратки превалявания, температурата се понижи с десетина градуса.

Колите бяха събрани в закрит парк от ранни зори. В 10:00 ч. бе даден старта на автомобила с пилот И.Царски, непосредствено след него стартира и Форда на Т.Златков, който успя да запише по-добро време в първото качване. Досегашният водач в група N, Юлиан Серафимов /Горчо/, в първото си качване катастрофира на един от завоите и за него състезанието приключи. В резултат бяха смачкани няколко ламарини и изхвърлени камъни, треви и пръст на трасето, което доведе до убиване на скоростта и застрашаване сигурността при следващите преминаващи, особено за М.Стойчев, който стартира непосредствено след него. Други дребни инциденти сполетяха и П.Пенчев, състезаващ се с Лада в клас А/5 от гр.Русе, лишавайки го от възможността да пресече финала, и Боян Марков от група - хоби кар, който все пак успя да финишира благополучно! Радостното за всички, е че пострадали и ранени нямаше!

Състезанието продължи с ожесточена борба! В хоби кар, тя бе съсредоточена между БМВ-тата на Т.Тотев и И.Иванов, като опита си каза думата и безспорния фаворит Т.Тотев от ЛУКОИЛ Нефтохим завоюва лидерското място. Интересна битка се наблюдаваше и при Ладите в група А/6, където В.Лазаров изненада своите опоненти Д.Георгиев и Й.Тодоров, открадвайки им призовата позиция. В група N, скъпо подготвения Форд на Н.Паунов, го изведе на челно място в класацията. Наличието на системата анти-лак допринесе за разлика общо от 13,650 сек. за двата манша с нашия автомобил, което ни отреди второто място в групата. В “големия” клас А/8, Златков не успя да победи Царя във втория манш, но това не му попречи да запази лидерското си място на почетната стълбичка въпреки минималната разлика, /общо половин секунда/ която ги делеше.

И така дойде времето за награждаване, което протече в реда на обичайното. Най-атрактивно отново беше неизбежното пръскане с шампанско в група N.

По предложение на Димитър Георгиев, паричният награден фонд се предостави на семействата на пострадалите в миналогодишната шипченска трагедия!

Неизменен медиен спътник на състезанието, отново бяха РИНГ + и Шуменската ТОП ТВ, които ще отразят и това събитие за да можете да се насладите нагледно на този атрактивен спорт.

С настъпващите почивни дни 18 и 19 Август, приближава VІ-я последен кръг от националния планински шампионат “Пещера”. Състезание, което ще е доста оспорвано за всички състезатели, особено в нашата група N, където почти равен брой точки ще направят борбата с Ю.Серафимов доста ожесточена в спор за Шампионската титла и вице-шампионското място, за което претендент се явява и Т.Златков, в генералното класиране за годината. Безспорен фаворит на планинско и писта, необезпокояван остава Илия Царски. Почти десет километровото трасе, предлага доста разнообразни участъци, завои, дълги прави и тъмни сенчести участъци. Психическата устойчивост и издръжливост, както и “здравословното състояние” на автомобилите, ще решават лидерските места!

мсв


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Планинско Пещера 2001, град Пещера – 02 Май 2002 - 21:13
80 коли на писта София (Сега) – 02 Май 2002 - 21:48
Три момчета ранени на автосъстезание писта София (Сега) – 02 Май 2002 - 21:52
16 номинирани за пилот N1 на България (Сега) – 02 Май 2002 - 21:58
Българската амбиция за световна известност (Авто Пазар) – 03 Май 2002 - 00:54

Предходна:
Димитър Илиев спечели рали Сосер - Сливен (Монитор) – 02 Май 2002 - 20:39
Кратък преглед на предстоящото рали Сосер-Сливен 2001година – 02 Май 2002 - 20:37
Планинско Узана 2001, град Габрово – 02 Май 2002 - 20:25
Планинско Осогово2001, град Кюстендил – 02 Май 2002 - 20:15
Христо Иванов спечели кръг от купа Skoda Octavia (АвтоПазар) – 02 Май 2002 - 20:11

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре