Петък, 21 Януари 2022
 НАЦИОНАЛНИ
20 Юли 2003 - 22:36
Балканът предложи екстремни изпитания на участниците в офроуд маратона "Ком-Емине"
изпрати на приятел Printer friendly версия

За втора поредна година се състоя уникалният преход с високо-проходими машини 4х4 по билото на Стара планина от връх Ком до черноморския бряг край нос Емине. На старта в софийския квартал "Бояна" застанаха 32 всъдехода, специално подготвени за преодоляване на най-тежки условия. Тази година забележимо участие взеха и жените. Освен пилотката Вера Лагадова, като навигатори участватха още 4 дами. Главният съдия на голямото състезание беше Валя Панталеева от БФАС, която беше подбрала още три момичета, които да съдийстват по време на надпреварата.

На 16 юли "Ком-Емине Трофи 2003" стартира с демонстрационна отсечка до автосервиз "Тандер" край София, в която пред публика и журналисти беше показано преодоляване на елементи, характерни за предстоящото 750 километрово трасе. От там отборите се впуснаха по състезателния маршрут. Екипажите изминаха без инциденти 130 км офроуд в софийската част на Стара планина до екоферма "Чемерник".

Първите започнаха да пристигат в палатковия лагер към 18 часа. В крайна сметка най-добро време от първия ден показа миналогодишният национален шампион по офроуд Александър Ковачев. От всички автомобили само Нисанът на Пламен Тенев имаше проблеми, заради които се наложи той да се върне до София за ремонт, но подобни ситуации са нормални за такова тежко изпитание. В 22 часа обаче и той пристигна в бивака. Вечерта всички състезатели седнаха на обща трапеза с печени агнета.

През втория ден състезателите изминаха общо 170 км от трасето, от които 133 км офроуд. Този етап е един от най-трудните от цялото състезание, оценен със 7-ма степен по 10-балната система на трудност, въведена от организаторите. Въпреки това нито един екипаж не отпадна, но наказанията, които получиха състезателите от съдийския екип бяха много - за финиширане на друго място, за нощуване предната вечер не в палатковия лагер (според регламента всеки, който не нощува в палатков лагер получава наказателни точки), за изоставяне на отборна кола. Не се размина и без типичните за този тип състезания преживявания - "обръщанията през покрив". Един от фаворитите - Пламен Йоцов с Тойота Ланд Круизер се претърколи два пъти през горния си капак, но благодарение на спазването на задължителните мерки за безопасност той и навигаторът му нямат нарянавания.

Вторият палатков лагер беше в живописната местност на язовир Душенци, в региона на град Копривщица. До момента най-добро време в индивидуалното класиране имаше Валери Вушев с УАЗ, а миналогодишния шампион Александър Ковачев получи наказание от един час, което го изпрати на 7-мото място.

На третия ден сутринта лично кметът на град Пирдоп даде началото на старта и състезателите потеглиха в дебрите на Средна гора за да финишират привечер край минерания курорт Сливенска баня в близост до язовир Жребчево. Стръмно над 40 градуса дере в този етап вдигна адреналина на отборите. Препоръката наклонът да се спуска само с лебедка и осигуряване от друг състезател постави на изпитание работата в екип. Сред пренебрегналите съвета за лебедката беше Валери Вушев, който буквално "прелетя" по камъните с непретенциозната си на пръв поглед УАЗ-ка без особени проблеми. По всички отборни правила Александър Ковачев спусна със своята лебедка много от другите екипажи, и накрая се спусна осигурявайки се сам, но скъса въжето. Инцидентът мина без последствия и Сашо слезе по останалата част от дерето на собствен ход без осигуровка. Пламен Кралев нямаше този шанс и "кацна" между две дървета почти вертикално. Част от състезателите проведоха "спасителна операция" и го измъкнаха от там, за да продължи пътя си. Последните преминаващи препятствието се сетиха да подравнят терена с налични средства. С няколко паднали ствола и камъни те изгладиха неравностите и ускориха преминаването. Част от машините дори слязоха осигурени ръчно с въже, дърпано от другите. Нощта премина в приятна почивка за екипите край курорта Сливенска баня.

Четвъртият ден (19 юли) беше с най-голямото натоварване. Стартът от село Баня, край Сливен донесе и най-страшните емоции. Това беше и най-трудният етап, който по стандартите на офроуда се оценява като 9 степен по десетобалната сестема. Теренът стана още по-труден заради следобедния дъжд, който сля небето и земята. За първи път в този спорт се случи да се сблъскат челно два всъдехода на един коларски път. За късмет нямаше пострадали, благодарение на предпазните колани и задължителните каски. Все пак и скоростите в този спорт не са високи. Инцидентът обаче извади от надпреварата временния до тогава фаворит Валери Вушев (от Ботевград) с уникалния УАЗ. Другият екпаж (от Варна) със Сузуки Самурай също приключи състезанието с много сериозни повреди в предната част на автомобила. Причината за сблъсъка е била груба навигаторска грешка на варненския екипаж.

В 21.15 часа на 19 юни Александър Ковачев успя първи да пресече финала на нос Емине. Пристигайки на финала той изглеждаше като наелектризиран. "За да издържиш на такова натоварване се изисква изключително здрава психика" - сподели той. Последните пристигнаха в базовия лагер в крайморското село Шкорпиловци в три след полунощ.

На следващия ден - неделя от 10 часа край брега на морето се проведе последното домонстрационно шоу за публиката, след което победителите официално получиха своите награди лично от Димитър Димитров, изпълнтелен директор на "Нисан България" - генералния спонсор на мероприятието. Отборите Пламен Кралев - Сабин Коларов (Нисан Патрол) и Пламен Йоцов - Траян Траянов (Тойота Ланд Круизер) показаха най-добро средно време и са първенци в отборното класиране. На първо място в индивидуалното класиране са пилотът Сашо Ковачев и навигаторът му Емил Николов (Мерцедес G). На второ място са Пламен Кралев и Сабин Коларов, а трети съответно Пламен Йоцов и Траян Траянов.

Прес-публикация
Трофи клуб "България"

ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРЕСНИ СНИМКИ В СПЕЦИАЛНАТА ФОТОГАЛЕРИЯ
НА auto[xt] ОТ ОФРОУД СЪСТЕЗАНИЕТО КОМ-ЕМИНЕ ТРОФИ 2003 !!!


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
20 чуждестранни екипажа стартират в рали "Хеброс" (Дневник) – 24 Юли 2003 - 19:56
Турски екипаж взе купата на “Хеброс” (Монитор) – 29 Юли 2003 - 08:52
Планинско "Бузлуджа" няма да се проведе – 16 Август 2003 - 10:55
Датчани пресичат България на път за Лаос – 31 Август 2003 - 12:41
Планинско Пещера - последно за сезона – 15 Септември 2003 - 22:34

Предходна:
Планинско "Валери Великов" 2003 - Шумен – 07 Юли 2003 - 22:34
Предстои офроуд маратонът "Ком-Емине" – 01 Юли 2003 - 22:28
Планинско "Узана" 2003 – 30 Юни 2003 - 22:13
Само 10 джипа стигнаха до финала на "Балкан Трофи" – 21 Юни 2003 - 10:52
Рали България 2003 - втори, финален етап – 16 Юни 2003 - 18:00

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре