Четвъртък, 02 Декември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
01 Юли 2003 - 22:28
Предстои офроуд маратонът "Ком-Емине"
изпрати на приятел Printer friendly версия

За втора година у нас ще се проведе уникалният преход с високо проходими машини 4х4 от връх Ком до черноморския бряг край нос Емине. Надпреварата е включена в официалния календар на Българската федерация по автомобилни спортове (БФАС), като втори кръг от Националния шампионат по офроуд и се организира от Трофи клуб "България". За пет дни хората, които обичат силни емоции, ще преминат през билото на Стара планина и Средна гора, подлагайки на изпитание своите сили и тези на своите автомобили.

Прехода "Ком Емине Трофи" 2003 е най-тежкото офроуд състезание от провежданите до момента в България. Затова в състезателния клас ще се допускат само отбори от по два автомобила. Организаторите са предвидили възможност в състезанието да вземат участие и неподготвени екипажи, като за целта всеки специален етап е означен със степен на трудност и подробно описание за необходимата екипировка за преодоляването му. Нощуването ще бъде в палаткови лагери, които ще са разположени край живописни и леснодостъпни местности, където организаторите са подготвили кулинарни изненади за всички участници.

“За разлика от миналата година, когато се допускаше индивидуално участие, сега на старта ще излязат само съставени от по два екипажа отбори. Направихме тази промяна в регламента, тъй като повечето от специалните етапи са изключително тежки и тяхното преминаване изисква взаимопомощ и подсигуряване с повече хора и машини. Ако някой от двата всъдехода в отбора се повреди от надпреварата отпада и екипажът на втората машина”, поясни директорът на състезанието д-р Светослав Дойчинов.

Първият бивачен лагер ще е в екофермата Чемерник край село Бов. Вторият бивак ще е на брега на язовир Душанци, третият до минералния курорт Сливенска Баня (язовир Жребчево), а четвъртата нощувка ще е в крайморското село Шкорпиловци. Общата дължина на прехода е 702 км., от които само 250 км. са асфалтови пътища, предназначени за връзка между състезателните етапи.

Състезателното трасе включва 8 специални етапа за навигация и два много тежки и екстремни участъка. Средният пробег за един състезателен ден е 150 км. от които около 100 км. планински Off-road. Специалните участъци не минават през населени места и асфалтови пътища, като са заобиколени всички паркове и резервати. Свързващите пътища между отделните специални етапи са част от републиканската пътна мрежа, където състезателите са задължени да спазват стриктно закона за движение по пътищата.

Удобните и безопасни участъци за наблюдение на състезанието ще са два - по време на старта от Евросервиз Тандер – кв.Бояна, гр.София и по време на финалния етап в района на курорт Шкорпиловци.

За участие в състезанието са подали заявки екипажи от Германия, Италия, Словения, Румъния, Гърция и Израел. От българска страна ще участват най-добре подготвените автомобили за тежък офроуд. Според предварителните заявки по екстремното трасе ще потеглят около 30 екипажа.

В състезателните маршрути се срещат участъци с различна степен на трудност, част от които е невъзможно да бъдат преминати от неподготвен автомобил, а други да не са проблем дори и за обикновено превозно средство. Организаторите са направили описание на препятствията, като според него са въвели отделни степени на трудност. Първите три степени са леки, четвъртата и петата са умерени, следват шеста и седма - тежки, осма - много тежка, а девета и десета са екстремни. Всеки специален етап е означен със степен на трудност и подробно описание за необходимата екипировка за преодоляването му.

Състезателното трасе е подготвено от Светослав Дойчинов и Кирил Панайотов, съдийската комисия ще се ръководи от Валя Пантелеева, лицензиран съдия от БФАС. Директор на състезанието ще е Светослав Дойчинов, прес-директор Ина Георгиева, спортен директор Никола Рафаилов, а комендант Милчо Джамбазки.

Прес-публикация
Трофи клуб "България"

Подробна информация за предстоящото офроуд състезание "Ком Емине Трофи" 2003


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Планинско "Валери Великов" 2003 - Шумен – 07 Юли 2003 - 22:34
Балканът предложи екстремни изпитания на участниците в офроуд маратона "Ком-Емине" – 20 Юли 2003 - 22:36
20 чуждестранни екипажа стартират в рали "Хеброс" (Дневник) – 24 Юли 2003 - 19:56
Турски екипаж взе купата на “Хеброс” (Монитор) – 29 Юли 2003 - 08:52
Планинско "Бузлуджа" няма да се проведе – 16 Август 2003 - 10:55

Предходна:
Планинско "Узана" 2003 – 30 Юни 2003 - 22:13
Само 10 джипа стигнаха до финала на "Балкан Трофи" – 21 Юни 2003 - 10:52
Рали България 2003 - втори, финален етап – 16 Юни 2003 - 18:00
Рали България 2003 - първи етап – 16 Юни 2003 - 17:50
Предвиждат се глоби за пилоти, пропуснали заявен старт – 16 Юни 2003 - 17:48

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре