Неделя, 28 Ноември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
02 Май 2002 - 19:17
Търговище е домакин на първия кръг от планинския национален шампионат
състезание от календара на БФАС, проведено под патронажа на з.м.на сп. Стоян Колев. Организатор, СБА-Търговище
изпрати на приятел Printer friendly версия

 Събота 05 май - тренировки. В 10:00 ч. на пл."Свобода" намиращ се в центъра на градът , бе открит техническия и административен преглед за участниците в състезанието и техните машини. Заявки за участие в атрактивната надпревара бяха подадени общо от 37 екипажа, представители на клубове и явили се като частни лица (ЧЛ). Слънчево време и спокойствие цареше на обширния площад. Всичко бе налице освен най-важното, присъствието на публика! Необяснима бе причината поради която липсваха феновете покрай спортните автомобили?! Едва около двеста зрители в продължение на два часа кръстосваха площад"Свобода" в почивния ден.

След изтичане на определеното време за преглед и техническата конференция проведена от организатора, автомобилите бяха ескортирани до трасето, което се намира на около десетина километра от Търговище. В 15:00 ч., състезателите заемаха своите места за старт на официалните тренировки. Провеждането на тренировките е в три манша, като от тях се взима най-добрият резултат за определяне на стартовият ред. Спокойно и без инциденти премина тренировъчния ден. Някои от участниците предпочетоха да спестят сили и средства и отложиха старта си в третия манш. Нека припомним, че стартовата позиция е важна само при състезанията на писта.

Неделя 06 май - състезанието

В ранната неделна утрин, автомобилите бяха събрани в закрит парк. И.Царски, Д.Георгиев и Д.Мутафов  вдигнаха националния флаг, с което бе и открит националния планински шампионат `2001. След приветствени слова от страна на организатора и спонсори на състезанието, автомобилите бяха насочени към старта.
 Метеорологичните условия се влошаваха с всяка измината минута. Участниците бяха предупредени на техн.конференция за дъждовните прогнози и приканени да подготвят "мокрите" гуми. Така и стана, бавно и сигурно облаци надвисваха над небосвода, слабото ръмене постепенно се увеличаваше и вторият манш от състезанието се проведе върху мокро трасе.

 І - ви манш

 Първият автомобил пуснал се по трасето бе на И.Царски-LANCIА DELTA, който имаше намерение на това състезание да направи промоцията на новият си FORD ESCORT WRC. Състезателя М.Стойчев стартира четвърти след Ю.Серафимов и Т.Тотев, като още на първия манш успя да изпревари със седем секунди BMW-то на Т.Тотев. В индивидуалната надпревара при ладите, всеки състезател приложи максималното на което е способен, защото това трасе е едно от бързите, с повече прави отсечки. Интересна бе надпреварата в група А/6, където борбата бе между едни от най-атрактивните пилоти Д.Георгиев, Д.Мутафов и В.Лазаров, както и се оформи това класиране.
 По време на втория манш, както споменахме започна усилено да вали. По-голямата част от състезателите бяха "обули" своите автомобили с подходящите гуми, но това не помогна при някои инциденти. Представителката на ИАМО Благоевград - Олга Стоянова с ЛАДА 2105, претърпя лошо произшествие завъртайки се на трасето и пропадайки в дълбок канал. Както и лек удар на В.Милконски, дебютант с Форд група N4, го накара да се откаже от втория манш. По време на цялото състезание пострадали нямаше, което прави надпреварата задоволителна! 
 За късмет на състезателите, които им предстоеше награждаване, дъждът спря десетина минути преди това. Гонитбите и пръскането с шампанското при първите и този път не липсваше! 

На връщане по автомагистрала "Хемус" в местността Витиня, бяхме свидетели на жестоко-тежки ПТП-та на три отделни места, при които имаше жертви и тежко пострадали. Катастрофите са предизвикани от несъобразена скорост и лоша видимост поради поройните дъждове изсипали се над страната! Шофьори ВНИМАВАЙТЕ !!!

*** Уважаеми читатели, ние съветваме да се държим разумно движейки се по пътната мрежа на РБ. Не е майсторство и геройство да се състезаваш по пътищата, където непрекъснато застрашаваш себе си и околните участници в движението!

мсв


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
32 МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ АЛБЕНА 20 май 2001 година – 02 Май 2002 - 19:23
Републикански автомобилен шампионат писта Каменица - Пловдив 2001 година – 02 Май 2002 - 19:27
30-то международно рали ХЕБРОС 22-24 юни 2001 година – 02 Май 2002 - 20:01
Рали Хеброс 2001 (АвтоПазар) – 02 Май 2002 - 20:03
Планинско - В.Великов 2001, град Шумен – 02 Май 2002 - 20:08

Предходна:
ПИСТА РУСЕ 21-22.04.2001 година – 02 Май 2002 - 19:11
Кабинетът даде рамо на рали “България” (Монитор) – 27 Април 2002 - 15:39

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре