Четвъртък, 02 Декември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
03 Май 2002 - 02:40
Интервю с Димитър Илиев (Монитор)
Рано е да мисля за световни титли
изпрати на приятел Printer friendly версия

- Г-н Илиев, нямахте никакъв опит на макадамови настилки преди рали “Кипър”. Какво е сега мнението ви за тях?
- Сега разбрах, защо толкова много хора искат да карат на макадам в големите ралита. Много е приятно и атрактивно. Трябва обаче да изучавам тепърва тънкостите. Може да звучи като парадокс, но това, че съм начинаещ именно на макадам, ми помогна да завърша в Кипър, докато доста от опитните пилоти отпаднаха от борбата. Не съм виждал такова трасе - огромни камъни, дупки, локви. Боях се да не счупя колата в първия етап и въпреки това имах чувството, че карам много бързо. После разбрах, че изоставам с около 10 сек на отсечка. След видеозаписите реших да рискувам и успях да дръпна до второто място. Но това стана едва, когато разбрах, че колата ми всъщност е съвсем здрава. Впечатлението ми от нея, както и от екипа механици, сред които е и Христо Пенков е отлично.

- Все пак изпуснахте второто място. Защо?
- В желанието си да го запазя, загубих и третата позиция, а можеше да не завърша и състезанието. Мисълта, че за момент водя в генералното класиране, ме разсея и допуснах грешка. Когато спукахме гума, не знаех нито какво става с колата ми, нито с мен, защото лявата ръка ме болеше зверски. И ако е излязла информация, че съм я счупил, това е дошло от мен. Всъщност имам разтегнато сухожилие, лекарите обещаха, че до 15 дена всичко ще е наред. Затова съм много доволен, че завършихме изобщо с моя навигатор Петър Сивов, който сменяше скоростите през последните три отсечки.

- Все пак приятна ли е тръпката, когато почувстваш, че водиш в генералното класиране за световното първенство или, че си в челната тройка, още в първата година?
- Това не бива да се превръща в тръпка. Подобни мисли само могат да ме разконцентрират. Доказателството е именно грешката в Кипър. Рано е да ставам световен шампион, да мисля за титли. Това е разбира се крайната цел, но до нея трябва да натрупам много опит и да карам внимателно. Повтарям, амбицията ми тази година е не да гоня класиране, а да направя и завърша колкото може повече състезания, да опозная ситуациите и атмосферата.

- В един момент тук си помислихме, че сте пуснали Густаво Трелес пред вас по нареждане от щаба на екипа ви. Възможно ли е това да стане по принцип, ако го налагат отборните интереси?
- Не, нито има такава точка в договора, нито се е случвало. Трелес е много по-бърз и по опитен на макадам. Реално нямаше шанс да завърша пред него, нека не си създаваме илюзии.

- Впечатленията ви от световния шампионат и отбора MRT?
- Ще ви кажа само едно сравнение. Преди време, когато карахме по 20-километрови отсечки, мислехме че те са най-тежките, а ние - че сме добри. Сега като видим такъв участък си казваме - ето я късата отсечка. Но и късите са много технични и трудни. Няма случайни ралита в календара на световния шампионат. За пръв път пък попадам в голям отбор и най-впечатляващото в него е професионализмът. Всеки си знае мястото и програмата от месеци преди състезанието. Няма хаос, лутане, губене на време.

- Каква е ролята на баща ви за вашето израстване?
- Той винаги е бил голямата ми опора, моят сигурен гръб. Държал е за мен, дори когато мнозина ме отписваха, когато правех катастрофа след катастрофа. Затова той е човек, на когото вярвам повече от всички.

Коментари:

Владимир Илиев, тиммениджър и баща на Димитър Илиев:
“В началото организаторите обявиха, че нашият екипаж се движи четвърти и аз му казах да намали темпото. После видях, че губим по 30 сек на отсечка, а отзад излязоха трима от конкурентите и минаха напред. Във втория ден взехме второ място, но не беше реално да го запазим. Синг беше изключително бърз, а и Трелес караше с много високо темпо.”


 

Петър Сивов, навигатор на екипажа:
“Не се чувствахме аутсайдери, карахме със самочувствие, това се видя и когато минахме прекия си конкурент Балдини. Когато сменях скорости заради контузената ръка на Митко, по едно време се изплаших. Той нареди - трета, аз погледнах завоя точно пред нас и дадох на втора. Реакцията му беше: “Като казвам трета, значи трета”. Държа се геройски.”

Руси Хубанов, шеф на отбора “Боила”
“Задачата пред Митко и Петър беше да завършат в шестицата и да не пукат гуми. Постигнаха я с две точки отгоре - станаха четвърти. Показаха, че са отлично подготвени физически и психически. Ще участват на рали “България”, но точно как, ще уточним съвсем скоро.”

Уточнение:
В материала “Илиев кара, Сивов сменя скорости на рали “Кипър” в бр. 1120 е допусната неточност. Там е написано, че пилотът Димитър Илиев е въртял волана с лявата ръка след контузията. Контузената му ръка е лявата, а той е карал с дясната. Извиняваме се за грешката.

Бойко Оков
в-к Монитор, емисия 25.04.2002


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Самоковци с приза на Монитор – 03 Май 2002 - 02:46
Митко Илиев отива за нова кола в Италия (Сега) – 03 Май 2002 - 02:48
24 екипажа продължават в Балкан Трофи (Монитор) – 03 Май 2002 - 02:52
Алигатор със Сузуки лапна купата на Монитор (Монитор) – 04 Май 2002 - 18:29
21 от 28-те джипа стигнаха до финала на Балкан Трофи (Монитор) – 07 Май 2002 - 00:08

Предходна:
Пропада писта Русе (Сега) – 03 Май 2002 - 02:15
Илиев под въпрос за рали България (Сега) – 03 Май 2002 - 02:04
Кабинетът даде рамо на рали България (Монитор) – 03 Май 2002 - 02:00
Над 30 екипажа стартират в офроуд-рали Самоков 2002 (Дневник) – 03 Май 2002 - 01:43
Джип–гюрултия през Балкана (Авто Пазар) – 03 Май 2002 - 01:40

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре