Четвъртък, 02 Декември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
04 Май 2002 - 18:29
Алигатор със Сузуки лапна купата на Монитор (Монитор)
Самоковецът Иван Попов стартира отчаяно в Балкан Трофи само с един работещ преден мост и успя да се пребори за първото място
изпрати на приятел Printer friendly версия

Решението на екипа на “Монитор” да връчи специална купа за най-атрактивно изпълнение на предварителния етап от състезанието с джипове “Балкан Трофи” се оказа удар в десятката. Така нареченият пролог за определяне на стартовата решетка в 5-дневната офроуд надпревара през Родопите настърви за борба от самия старт екипажите. 1200-метровото затворено екстремно трасе, което организаторите бяха маркирали в изоставената глинена кариера над с. Марково, беше истинска Голгота.


/Софиянецът Пламен Йоцов успя да преведе най-бързо и точно своята "Тойота Ленд Крюизър" (на снимката) по страховитото трасе в кариерата над с. Марково/

Първи потегли вероятно най-добре подготвения за състезанието “Мерцедес G клас” с пилот Тодор Христов и навигатор Александър Ковачев. За опита, който имат в офроуда двамата състезатели, е достатъчно да се спомене само, че те се класираха втори на миналогодишното изключително тежко състезание “Карпат Трофи” в Румъния. Тодор и Александър бяха подготвили много добре своя джип за най-голямата наша офроуд фиеста. Той се оказа единствено екипиран с две лебедки.

Веднага след старта джипът с номер 1 се спусна по стръмен отвес към коритото на преминаващата край кариерата рекичка. Тази част от трасето се оказа най-трудна за проследяване от присъстващите около 1500 зрители, тъй като беше скрита в гората. Скоро стана ясно, че колата е забила торпедо в тинята на дъното и задната лебедка бе сефтосана, за да изкара колата от калта. При втория опит Мерцедесът успешно преджапа барата и се насочи по левия бряг на реката срещу течението. Последва стръмен страничен склон, който едва не катурна джипа но пилотът успя да предотврати преобръщането като нави бързо волана вдясно.

Двамата състезатели използваха и предната лебедка, за да се измъкнат от речното корито под одобрителните възгласи на публиката. После се насочиха към дълбок овраг, където автомобилът заби отново преден ролбар в насрещния склон. Пилотът се опита да измъкне колата на заден ход, но успя единствено да подпали съединителя.


/Многобройните зрители имаха право само да окуражават с възгласи, но не и да оказват физическа помощ на изпадналите в затруднено положение екипажи/

Замириса на изгоряло феродо, а публиката започна да пресмята колко ли ще струва ремонта на съединителя. “Чедо, ние тук с магаретата не минаваме, а вие с колите сте тръгнали”, жалеше закъсалите мъже някаква баба от близките села.

И в тази тежка ситуация двамата състезатели демонстрираха добра подготовка. Дървета наблизо нямаше. Затова навигаторът чевръсто извади някакви железарии от багажника и сглоби от тях с ловки движения специална котва, която заби в ливадата. Към рамото й бе захванато стоманеното въже на задната лебедка и усилията за измъкването на автомобила от оврага бяха подновени.

В крайна сметка съединителят се оказа окончателно съсипан и Христов и Ковачев се принудиха да спрат дотук. Междувременно по трасето беше стартирала и една “Лада Нива” с номер 2. Далеч по-скромните й възможности и липсата на лебедка позволи на нейния екипаж само да се спусне по стръмния склон на речното корито и да затъне окончателно в тинята. Това принуди организаторите да елиминират първата част от трасето. Така следващите джипове от стартовата линията се насочваха директно към дългия стотина метъра стръмен склон.

Оттук нататък състезанието стана наистина горещо и за екипажите, и за зрителите. Един след друг джиповете атакуваха баира, буксуваха, връщаха се на заден ход и отново атакуваха. От първия опит до върха се изкачи джипът на Пламен Йоцов и Станимир Флоров. Двамата софиянци водеха с впечатляваща вещина своя “Тойота Ленд Крюизър”. След като изкачиха хълма навигаторът изскочи от купето, за да насочва отвън пилота. Тойотата се насочи към следващия изключително труден глинен склон с малко поточе. След няколкоминутно буксуване той се превърна в кално корито. В крайна сметка пилотът и навигаторът на джипа с номер 25 успяха да намерят решение на калния ребус. Оттук нататък нито един от следващите екипажи не можа да премине без лебедка през това изпитание.

Пламен и Станимир се справиха с всички изпитания. Малко преди финала те преодоляха с яка газ водното препятствие и завършиха с време 15 минути и 25 секунди. Този резултат се оказа не само най-добър, но и май единствено валиден за класирането в стартовата решетка, тъй като оттук нататък нито един от другите екипажи не успя да се справи с всичките елементи по трасето.

Така или иначе офроуд шоуто си струваше да бъде проследено. По едно време публиката се чудеше накъде да тича и какво по-напред да гледа, тъй като в един и същи момент поредния джип атакуваше баира след старта, друг се набираше с лебедка по разкаляния пасаж, трети подскачаше по неравностите преди гьола, а четвърти се бореше с тинята на водното препятствие.

Най-много овации обаче събра лекото “Сузуки” на Иван Попов. Малко преди старта майсторът на лудите скокове от Самоков бе потрошил своя заден диференциал, а навигаторът му Симеон Цинцов бе хукнал за резервни части до родния град. Липсата на задно предаване не отказа Иван Попов от участие в пролога. Алигаторът, както е известен той сред приятелите си (заради марката на гумите на джипа), покани за навигатор колегата си от клуб “4х4 Екстреми” Петър Цанов. Той беше наясно, че без заден мост усилията му са 100 процента обречени, но реши да направи няколко зрелищни опита, заради публиката. И тъй като единственият шанс на Попов бе да атакува с пълна газ и предварително засилване хълма, последваха няколко зашеметяващи скока, които бяха аплодирани с най-много децибели от зрителите. С това изпълнение тандемът Попов-Цанов обра не само овациите, но спечели и първата купа в “Балкан Трофи” за най-атрактивно изпълнение на “Монитор”.

Временно класиране

В завършилия оня ден първия 40-километров етап от манастира “Свети Кирик” до х. “Здравец” първи финишира Андрей Тодоров с “Нисан Патрол”. Втори е Ленд Роувърът на “Дару кар”с пилот Иван Иванов, а трети с “Тойота Ленд Крюизър” финишира Стефан Атанасов. Това класиране обаче е временно, тъй като не са били отчитани наказателните точки, които състезателите са получили по трасето за пропуснатиелементи.

Вчера в 0 часа от бивака под х. “Здравец” бе даден и старта на 12-километровия нощен етап.

Красимир Миланов
в-к Монитор, емисия 04.05.2002


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
21 от 28-те джипа стигнаха до финала на Балкан Трофи (Монитор) – 07 Май 2002 - 00:08
Димитър Илиев се пуска в рали Сан Марино (Монитор) – 08 Май 2002 - 22:52
Илиев и Сивов с "Тойота" на рали "България" (Монитор) – 10 Май 2002 - 01:04
Поляк стартира с №1 в Боровец (Монитор) – 16 Май 2002 - 19:56
80 екипажа на старт в рали “България” – 20 Май 2002 - 23:59

Предходна:
24 екипажа продължават в Балкан Трофи (Монитор) – 03 Май 2002 - 02:52
Митко Илиев отива за нова кола в Италия (Сега) – 03 Май 2002 - 02:48
Самоковци с приза на Монитор – 03 Май 2002 - 02:46
Интервю с Димитър Илиев (Монитор) – 03 Май 2002 - 02:40
Пропада писта Русе (Сега) – 03 Май 2002 - 02:15

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре