Петък, 19 Август 2022
 НАЦИОНАЛНИ
16 Септември 2003 - 10:25
Илия Царски завърши първи в Сливен
изпрати на приятел Printer friendly версия

Илия Царски спечели 19-ото международно рали “Сосер-Сливен” с коефициент 10, валидно за европейския рали шампионат. През по-голямата част от първия състезателен ден начело на колоната беше соченият за фаворит за победата в 19-тото издание на ралито Крум Дончев, миналогодишен победител тук. В предпоследния етап от първия ден - седмия ("Бяла"), той спука гума и загуби много време. В следващия етап пък Дончев допусна грешка и се завъртя, губейки още ценно време и се смъкна на четвърта позиция във временното класиране.

Крум Дончев, миналогодишният победител в рали “Сосер-Сливен” и носител на Купата на ФИА за Източна Европа, стартира с № 1 в съботния ден. Двамата с навигатора си Румен Манолов са и водачи в общото класиране за националното рали първенство.

Общо 54 заявки бяха получени за старта на рали “Сосер-Сливен”. Най-много (5) и най-добре познати са турските автомобилисти, водени от двамата пилоти Волкан Ъшък и Нежат Авджъ. С четири екипажа се представи гръцкият “Ханкоок Рейсинг проджект”, същите, които бяха в “България” и “Хеброс”. С по два екипажа се представят италианците и грузинците, а с по един Унгария и Русия. Общо чуждите екипажи на старта бяха 14.

Два екипажа – на Георги Белчев/Александър Благоев (“Рено Клио Уилямс”) и Георги Танев/Светлозар Константинов (“Рено Клио Спорт”), направиха дебют в своите кариери с участието си в международното рали. За съжаление още в началото на седмицата се разбра, че Ясен и Дилян Попови пропускат участието си в четвъртия кръг от националното първенство. Братя Попови, които в рали “България” и “Хеброс” бяха на борда на наетия от Чехия “Шкода Октавия WRC Ево 2” не можаха да потретят участието си с чешкия автомобил. Причината беше, че в дните на 19-ото международно рали “Сосер-Сливен” беше и десетото от състезанията в категорията “суперралита” – “Барум”, в което стартира и познатата на българската публика “Октавия” на Карел Трънени. Опитите на Попови да намерят автомобил под наем друга “Шкода” – от Унгария, също пропаднаха. Според обясненията на двамата състезатели, те разчитали Забо Балаш да успее да ревизира своята “Шкода”, която българите имали намерения да използват и следващата неделя, по време на рали “Стари столици”. До последния възможен момент Попови се мъчиха да намерят необходимите средства за двете състезания. Крайното решение да не стартират обаче бе взето в късния следобед на 26 август.

Крум Дончев от отбора “Друм Дончев” с Пежо 306 16S спечели първата скоростна отсечка на ралито. На 23.20-километровата отсечка “Българка” той даде време 12:48.6.

В тази отсечка приключиха амбициите на унгарският екип Ищван Хуберт-Шандор Наги с Форд Ескорт RS. Те бяха едни от претендентите за челно класиране, но катастрофираха малко след старта на първата скоростна отсечка. Според навигатора на отбора Шандор Наги причината за отпадането са били студените гуми. На един ляв завой още в самото начало на ралито предните гуми блокирали и колата излетяла от пътя, след което се преобърнала неколкократно. Автомобила е “капут”, както се изрази Наги и се нуждае от тотален ремонт.

Водачът за националния рали шампионат в група N Емил Денев беше амбициран да запази лидерската си позиция и след финала на рали “Сосер-Сливен”. Минути преди старта той заяви: “Това ми е едно от любимите трасета, като най-ми допадат отсечките “Българка” и “Качулка” Не очаквах след първите състезания да бъда водач в групата, но по стечени на обстоятелствата – отпадането на Козлеков, Иван Маринов и Гвоздейков в предишните ралита ме изпратиха на първо място. Нашият автомобил е далеч по-слаб от техните, но въпреки това ще се опитаме да си останем лидери. Подготвени сме добре за състезанието. Нямаме никакви проблеми.”

Преди този старт Емил Денев водеше с три точки пред Радослав Козлеков и Георги Гвоздейков (двамата по 30 т.) и със 10.5 точки пред Георги Гераджиев-младши.

Вместо с очакваното “Митсубиши Лансер Ево VII“ от полският клуб “Ево Рент”, пловдивският екипаж Георги Гераджиев-Никола Попов стартира с предишната еволюция на японският автомобил.

“Така и не дочакахме колата. Тя все още е в Румъния. През 2 часа ми казваха че е на 50 километра от границата, но така и не пристигна. Измъчихме се с тази кола! Искахме да караме “Седмицата”, но не успяхме. Трябваше да се примирим с този автомобил, който подготвяхме до последният момент. Миналата седмица Лешек Кузай е карал същата кола на макадамово рали и ни отвори много голяма работа. Има разлика от около 5 мм между предният и задният мост на автомобила. Малко се “засуква”. Трябваше да работим цяла нощ.”

След четвъртата скоростна отсечка Крум Дончев поведе с 40.6 секунди пред Илия Царски. С всеки изминал етап той увеличаваше своята преднина. В първият и четвъртият етап той направи най-големи разлики на Царя – съответно 14.8 и 14.3 секунди.

Второто място твърдо се отстоява от Илия Царски, който го загуби само във втората отсечка “Чуката” от Иван Маринов. Най-интересни размествания в челото се получиха в третият етап “Раково”, където Тихомир Златков и Георги Гераджиев-младши завършиха съответно трети и четвърти, измествайки Иван Маринов и Радослав Козлеков.

Движещите се съответно на пета и шеста позиция Тихомир Златков и Георги Гераджиев-младши напуснаха надпреварата след четвъртата скоростна отсечка “Качулка” (16 км). След този етап, който голяма част от състезателите определят като най-интересният и най-техничният в ралито имаше сервизен парк.

Тихомир Златков въобще не стартира след тази своеобразна почивка.

Механиците на Гераджиев пък трябваше да сменят повредената скоростна кутия на митсубишито. Те се справиха общо за 40 минути, като Гераджиев закъсня с 20 мин. за старта на петата скоростна отсечка “Молова Гора”. Пловдивчанина стартира и даде 5-то време в 18-километровото изпитание, но после бе дисквалифициран. Причината е, че правилника позволява най-много 15 минути закъснение между две контроли, а той бе направил 20 мин.

След отпадането на двама от водещите пилоти Георги Янакиев-младши излезе на 5-а позиция във временното класиране, а шестото място зае италианецът Паскуале Чиленто.

Поредните два екипажа, които отпаднаха от рали “Сосер-Сливен” са отборите на АСК “Енергетик” и ААС. Васил Николов и Илия Вълчев най-вероятно няма да могат да продължат състезанието, въпреки че и двамата завършиха седмата скоростна отсечка “Бяла” (13.9 км).

По-тежко е състоянието на форда на Васил Николов. Той е пламнал метри преди финала на отсечката. Николов обаче е успял да завърши по инерция, но няма да може да продължи участието си в ралито.

Екипажът Илия Вълчев-Александър Шанов пък е излязъл от трасето. След това пилота е успял да върне самарата си на пътя и да завърши със закъснение. Колата обаче има повреди и най-вероятно няма да може да продължи напред.

За малко да приключи и участието в група N на Пламен Стайков-Вълко Стайков с Рено Клио. Техният автомобил излетя от трасето. С много мъки екипажа изтегли колата отново на пътя и завърши етапа.

След тези нови отпадания участниците в рали “Сосер-Сливен” преди последната отсечка за първият ден ”Карандила” (16.8 км) останаха 31.

След като даде най-добро време в първите 6 скоростни отсечки на рали “Сосер-Сливен” и беше безапелационен лидер, екипажът Крум Дончев-Румен Манолов бе застигнат от проблеми в края на деня. Въпреки отличното каране в началото Дончев завърши на четвърто място първият етап от ралито.

Първата несполука за отбора дойде в седмият скоростен етап “Бяла” (13.9 км). Крум Дончев спука гума и загуби доста време. Това намали разликата му с втория във временното класиране Илия Царски.

На следващият скоростен етап “Карандила” (16.8 км) Крум Дончев направи първата си грешка от началото на състезанието. Той се завъртя и излезе от пътя. Участникът в световното първенство за младежи JWRC успя да се върне на трасето, но загуби много време. Това прати Дончев на четвърто място във временното класиране. Вече лидер е Илия Царски с Форд Ескорт WRC, следван от Иван Маринов и Радослав Козлеков и двамата с Митсубиши Лансер. Козлеков обаче вече настига местният пилот Маринов.

След края на първия ден Илия Царски сподели: “Гумите ми не бяха лоши, просто не бяха подходящи за условията на ралито. Температурите на “Сосер-Сливен” са много високи и Мишлен N22 не издържа. Много се радвам, че все пак стигнах до края и сега съм тук като водач. Купих си подходящи гуми от г-н Казас и сега нещата си дойдоха на мястото. Досега обаче е миналa само половината от ралито. Надявам се утре да нямам проблеми с колата и тогава може би отново ще седна на това място. Времето е много горещо и двигателите са натоварени. Утре ще карам на 95% от възможностите си, за да запазя мотора. Най-доброто ми класиране в рали “Сосер-Сливен” досега в второ място през 1997 г.”

В началото на следващия ден Крум Дончев беше лаконичен: “Днес? Надявам се на повече късмет от вчера!”

По време на 11-ата скоростна отсечка “Раково” (5.2 км) Радослав Козлеков получи техническа повреда в автомобила и отпадна от надпреварата. Това стана след като в сутринта на вторият ден двамата с Иван Маринов си размениха по един етап и борбата между тях за първото място в група N стана дори още по-оспорвана. Козлеков стопи 5 секунди от разликата в СЕ9, но Маринов веднага възстанови преднината си в СЕ10.

Козлеков е временен водач в група N за националният шампионат и дори и след отпадането си ще продължи да води пред Маринов. Въпроса беше колко точки ще вземе вторият Емил Денев.

В първият сервизен парк за втория ден от рали “Сосер-Сливен” вече доста от неизвестните бяха решени. Тримата водещи пилоти мисеха да продължат в същото темпо.

Илия Царски: “Сутринта тръгнахме предпазливо. В СЕ11 “Раково” рискувахме и дадохме най-добро време, но това можеше да ни коства състезанието. За секунди изгубих управлението на колата и по чудо се спасихме. Мисля, че ще бъде глупаво ако продължим по същият начин. Имаме достатъчно време преднина. Ще се опитаме да го запазим. Ще дадем всичко от себе си за крайната победа.”

Крум Дончев: “Доволен съм от карането си във вторият ден до момента. Мисля, че даваме всичко възможно, за да достигнем водачите и поне засега успяваме. На “Раково” дадохме второ време, но това бяха максималните възможности на нас и автомобила. Мисля, че не е фатално. Ще се борим за още по-предно класиране. Нямам проблеми с колата.”

Иван Маринов: “Доволен съм от представянето си до момента. Изгубих на първата отсечка, но наваксах на втората. Мисля, че това притесни Козлеков, който се опитваше да ме гони, но видяхте какво се случи. Моята цел си остава победата в група N. Сам знам, че не мога да се меря с автомобилите на Дончев и Царски, но ще се опитам да се преборя с тях. Ще продължа да карам с умерено темпо и се надявам нашият отбор да заеме място в челото.”

Царски, чието най-добро класиране до момента в рали Сосер-Сливен беше второто му място през 1997 г., не отпусна педала до края на надпреварата и заедно с победата в Сливен спечели 100 точки за европейския шампионат.

Втори завърши Крум Дончев, който след като след седмия етап бе на четвърта позиция, започна полека да топи разликата на съперниците си и в 11-ия специален етап излезе на трето място, а в 13-ия и на второ. На трето място след 13-ия етап "Моллова Гора" излезе Иван Маринов и челната тройка се запази същата до финала на състезанието.

До последния 16-ти специален етап най-бърз от чуждестранните екипи беше този на италианците Паскуале Чиленто/Валтер Олила. В етапа "Карандила" обаче турският екипаж Гюлерхан/Банадир (Мицубиши Лансър Ево 7) успя да стопи преднината от 20 секунди на италианците и да финишира две секунди преди тях, измествайки ги от четвъртото място.

Пресинфо, 31.08.2003


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Ретро Рали "Несебър" (МобилБГ) – 16 Септември 2003 - 10:34
Илия Царски първи на “Стари столици” – 16 Септември 2003 - 10:53
Авто родео "Гладиатор" и демонстрация на Субару – 19 Септември 2003 - 10:48
Демонстрация на служители от НСПАБ за бързо отваряне на катастрофирал автомобил – 19 Септември 2003 - 10:53
Тежък инцидент на старта на писта Стара Загора – 30 Септември 2003 - 20:49

Предходна:
54 екипажа ще участват в рали Сосер-Сливен (Дневник) – 15 Септември 2003 - 22:35
Планинско Пещера - последно за сезона – 15 Септември 2003 - 22:34
Датчани пресичат България на път за Лаос – 31 Август 2003 - 12:41
Планинско "Бузлуджа" няма да се проведе – 16 Август 2003 - 10:55
Турски екипаж взе купата на “Хеброс” (Монитор) – 29 Юли 2003 - 08:52

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре