Петък, 21 Януари 2022
 НАЦИОНАЛНИ
12 Януари 2004 - 23:00
На офроуд в "сърцето" на Гърция
Полигонът на “Сузуки” в планината Парнасос обучава безплатно автомобилистите да карат джип
изпрати на приятел Printer friendly версия

Автомобилите за всякакви терени с предаване 4х4, или казано накратко джиповете, са една от най-бързо разрастващите се през последните години пазарни ниши. Най-често яките машини с висока проходимост може да се видят по улиците или автомагистралите, тъй като поне 90 на сто от притежателите на всъдеходи не са опитвали изобщо да ги карат в тяхната естествена среда. Подобно екстремно кормуване у нас може да се види най-вече в набиращите все по-голяма популярност офроуд състезания. Що се отнася до средностатистическия автомобилист обаче, той изобщо си няма представа на какво е способен извън пътя един добре подготвен джип. При това въпросното неведение се отнася не само за огромното мнозинство от българи с шофьорски книжки, които нямат собствен джип, но дори и за тези, които имат щастието да карат престижен и скъп всъдеход.
 
Ако у нас джипът е все още предмет на лукса, в съседна Гърция положението е доста по-различно. В това успя да се убеди група български журналисти, които посетиха наскоро с помощта на фирма “Миркат” офроуд полигона на “Сузуки” в планината Парнас на южната ни съседка. Самият полигон е разположен на час и половина път с кола върху планинско плато на надморска височина от около 1200 м в един от най-модерните и бързо разрастващи се планински курортни комплекси в Гърция. Той е изграден малко над градчето Арахова. В миналото кацналото амфитеатрално върху една стръмна скала селище е било заселено най-вече от овчари. Сега чудесно реставрираният Арахова е лъскав курортен център, пълен с десетки таверни, хотели и магазини за сувенири. Над полигона пък е построен един от най-новите скиорски алпийски центрове на Гърция, а на още двадесетина минути път с кола се намират и руините на прочутото Делфийско светилище. Всички тези исторически, културни и туристически изкушения превръщат полигона на “Сузуки” в едно от задължителните места за посещение на гостите от страната и чужбина.
 
Противно на очакванията ни обучението на офроуд полигона се оказа не само достъпно, но и абсолютно безплатно преживяване. Японската компания инвестира годишно по 200000 евро за поддръжката на полигона и заплатите на инструкторите. Вносителят на “Сузуки” за Гърция осигурява също джиповете, сервиза и горивото. Вложените средства явно се изплащат, тъй като годишно гърците купуват над 10500 нови “Сузуки”-та. За да посетиш полигона в Парнас обаче съвсем не е задължително да караш джип “Сузуки” или да си стар клиент на японската компания. Добре е обаче да направиш по телефона предварителна заявка, ако искаш да се обучаваш през най-посещаваните дни от уикенда.

Самият офроуд полигон е разположен върху не повече от два декара площ. Тук са оформени няколко екстремни препятствия: стръмни спускания и изкачвания, страничен наклон с разкалян долен коловоз, воден трап и метален “кантар”, който след изкачването с джипа се накланя на обратната страна и преминава в стръмно спускане.

Преди да стигнат до полигона обаче гостите преминават няколко часа теоретично обучение в уютната гостна в края на паркинга. Тук автомобилистите научават как да преминат едно или друго препятствие, каква предавка да изберат и кои са най-често допусканите грешки. След като преминат теорията курсистите изберат някой от високопроходимите модели на “Сузуки” – “Витара” с къса или дълга база или пък малкия, но изключително проходим “Джимни”.
 
По време на първата обиколка през препятствията курсистът се вози на предното дясно кресло. След това инструкторът сяда на мястото на пътника, за да напътства курсиста по време на теста. Ако гостът се справя добре с препятствията на полигона той може да продължи сам обучението.

След като наберат опит от атаките на изкуствено създадените препятствия на полигона урокът продължава с обучение в естествена офроуд среда. За тази цел домакините са подготвили маршрут, който преминава по черни пътища, поляни и горски просеки в красивата околност край полигона. Офроуд излетът се осъществява в колона от няколко джипа, като в първия и последния се возят задължително инструктори. Оказа се, че за това удоволствие, както и за щетите, които машините за всякакви терени нанасят на околната среда, “Сузуки” заплаща специална такса на местното горско стопанство.

В зависимост от времето, състоянието на почвата и на валялите наскоро дъждове водачите избират маршрути с различна трудност. При всички случаи обаче гостите спират на една разкошна горска поляна. При хубаво време от нея се открива чудесен изглед към Коринтския залив и околните върхове. Според инструкторите точно тук е същинският географски център на Гърция. А според местните легенди на тази поляна Аполон е обичал да се заиграва с красивите Музи. Преданията разказват също, че на това място е идвала, за да набере омайни билки пророчицата Пития от намиращото се наблизо Делфийско светилище.

Красимир Миланов
в-к Монитор, 29.11.2003


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Офроуд 4х4 Шумен 2003 – 12 Януари 2004 - 23:06
Намаляват акциза за внос на луксозни автомобили – 12 Януари 2004 - 23:09
Крум Дончев бешe обявен за Автомобилист на 2003 година – 12 Януари 2004 - 23:12
На специална церемония беше награден победителят в офроуд първенството “Екстрийм” – 12 Януари 2004 - 23:12
Български екипаж в Транссибирския рали маратон – 04 Февруари 2004 - 15:09

Предходна:
Екипажът на "Дару кар" беше най бърз в 4х4 София Шоу – 30 Ноември 2003 - 17:23
Писта София - Царски е шампион на писта (Монитор) – 21 Октомври 2003 - 13:14
Офроуд София Трофи 2003 – 21 Октомври 2003 - 13:11
Рали "Ю" - последен кръг от националния шампионат – 21 Октомври 2003 - 13:02
Писта "Кюстендил" - Царски отпадна – 10 Октомври 2003 - 18:32

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре