Понеделник, 27 Юни 2022
 НАЦИОНАЛНИ
30 Ноември 2003 - 17:23
Екипажът на "Дару кар" беше най бърз в 4х4 София Шоу
Пламен Кралев получи приза като победител в офроуд шампионата "Екстрем"
изпрати на приятел Printer friendly версия

През двата почивни дни, 22-ри и 23-ти ноември, в София за пореден път се събраха почитателите на офроуда в България, за да присъстват на второто издание на "4х4 София Шоу". На старта на специално подготвения офроуд полигон зад автоцентър "Тойота" на бул. "Цариградско шосе", в крайна сметка се явиха 19 екипажа. Топлият и слънчев ден привлече повече от 3000 зрители, пръснати по близо 1-километровото трасе, очертано със заграждащи ленти.

За разлика от предния път, през първия ден на състезанието, организаторите бяха предвидили само един специален етап. След старта автомобилите правеха скоростна обиколка по равно трасе, след което, без да спират, навлизаха в участъка с екстремни наклони. Времето им се засичаше наведнъж до края на етапа, като по такъв начин се оказа много по-важно безпроблемно и без забавяне да се премине втората (екстремната) част от трасето.

Малко след 11 часа официало беше даден старт и първи потеглиха Камен Топалов и Иван Тонев със Сузуки Самурай. След като отлично премина скоростната отсечка, на японският автомобил не му достигна мощност да изкатери докрай стръмния и дълъг склон в началото на екстрамната част. Това обаче не спря ентусиазма на екипажа и след още два неуспешни опита, за да стигнат до следващото препятствие, те заобиколиха по резервния обходен маршрут, заради което получиха 5 наказателни точки.

"Голямото изкачване" беше сериозно изпитание за всички екипажи. В крайна сметка едва 4 от тях успяха да се справят с това препятствие.

Следващото изпитание представляваше дълбог и стръмен ров, в който Сузуки-то със стартов номер 1 се заклещи, а гумите му увиснаха свободно във въздуха. След намеса от страна на подсигуряващия автомобил, Топалов и Тонев бяха измъкнати бързо от това положение и продължиха напред.

Междувременно по трасето тръгна и втория екипаж - братята Росен и Георги Антови с Тойота FJ40. И те не успяха да се изкатерят по големия склон, но много технично и бързо преминаха през рова. С него обаче не успя да се справи Нисан Патрол-ът със стартов номер 3. Заради тежестта на машината, той беше изтеглен едновременно от два автомобила, след като повече от половин час стоя заклещен в дупката.

Отлично се представиха екипажът баща и син - Валери и Васил Вушеви. Малко не достигна на техния УАЗ-469 да изкатери стръмния склон, но след това безпогрешно преминаха всички останали препятствия. След като финишираха, те направиха още един опит и успяха да изкатерят и склона, но разбира се, без това да се брои за състезанието.

Самоковците Славчо Грозданов и Румен Вардаров с ГАЗ-69 от веднъж изкатериха първия склон, и въпреки че след това получиха повреда в трансмисията, финишираха с трето време. Друг известен самоковец - Иван Попов, не стигна до финала, тъй като преобърна своето Сузуки Самурай. Със задружната помощ на ентусиасти от публиката, Сузуки-то беше обърнато отново на колела, за да се освободи трасето. Междувременно етапа безпроблемно преминаха Младен Павлов и Васил Сибилицки с Пух-Пинцгауер.

Последни на старта останаха най-опитните екипажи. Най-добре представящия се от тях - Пламен Кралев и Събин Коларов с Нисан Патрол, като на шега преминаха за по-малко от 3 минути през всички препятствия. Въпреки желанието на публиката да се наслаждава на изумителни скокове и на зрелищни маневри, Кралев разумно беше преценил всички рискове и премина по трасето без излишни демонстрации. Така той отново доказа професионалното ниво, до което е достигнал като състезател. За съжаление екипажът получи 2 минутно наказание, заради което остана втори в края на първия ден.

Първото място във временното класиране заеха Иван Иванов и Красимир Славков с Ланд Ровър. Екипажът от отбора на "Дару кар" премина последен по трасето, но финишира с време 3 минути и 45 секунди, което му отреди лидерската позиция.

След края на състезателния ден по скоросното трасе се проведе и още едно състезание - с ръчно изработени бъгита. Накрая, извън регламента, на пистата се получи истинско съревнование - едно от бъгитата пое предизвикателството да се надпреварва гума до гума с най-бързия от офроуд пилотите - Пламен Кралев. Получи се истинско шоу за публиката, в което се видя, че Нисанът на Кралев по нищо не отстъпва на специалния мощен мотор на бъгито.

Препятствията през втория ден на състезанието имаха по-различен характер. Настилката беше типично предпланинска – пресечена местност с водни препятствия, земя, кал, камъни и гористи просеки. Трасето включваше няколко комплексни етапа, в които времето, както и през първия ден, беше важен фактор. Участниците преминаха в следната последователност - същинска скоростна отсечка (около 10 километра движение по лента), навигация по карта и движение за ориентиране по пътна карта в пресечена местност.

След като сутринта състезателите се събраха пред автоцентър "Тойота", в конвой те се придвижиха до старта на първия етап и в 11 часа по трасето потегли първият автомобил.

С най-добро общо време офроуд състезанието завърши екипът на "Дару кар" Иван Иванов и Красимир Славков с Ланд Ровър. Така те станаха победители в последното за сезона състезание от веригата "Екстрем". Над 40 минути повече бяха необходими на Славчо Грозданов и Румен Вардаров с ГАЗ-69 да стигнат финала, което им отреди 2-рото място. Трети, 3.13 минути след тях, финишира Нисанът на Пламен Кралев. С това класиране Кралев събра общо 44 точки, което му беше достатъчно да заслужи безапелационно победата в шампионата "Офроуд Екстрем" и да спечели голямата награда на организаторите - високопроходимият автомобил.

4х4 София Шоу /22-23.11.2003/
Крайно класиране

1 Иван ИВанов, Красимир Славков, Ланд Ровър 3:02:25 - 20т.
2 Славчо Грозданов, Румен Вардаров, ГАЗ 69 +40:56 - 15т.
3 Пламен Кралев, Събин Коларов, Нисан Патрол +44:09 - 12т.
4 Георги Василев, Кирил Евтимов, Тойота Ланд Круизър +2:59:04 - 10т.
5 Валери Вушев, Васил Вушев, УАЗ 469 +2:05:58 - 8т.
6 Младен Павлов, Василий Стадницкий, Пинцгауер +2:38:52 - 6т.
7 Ивайло Върбанов, Георги Стойчков, Нисан Патрол +3:32:30 - 4т.
8 Стефан Фереджанов, Димитър Димитров, Сузуки Самурай +4:35:26 - 3т.
9 Камен Топалов, Иван Тонев, Сузуки Самурай +5:12:25 - 2т.
10 Росен Антов, Георги Антов, Тойота FJ 40 +6:41:38 - 1т.
11 Калоян Найденов, Боян Найденов, Исузу Трупър +11:43:25


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
На офроуд в "сърцето" на Гърция – 12 Януари 2004 - 23:00
Офроуд 4х4 Шумен 2003 – 12 Януари 2004 - 23:06
Намаляват акциза за внос на луксозни автомобили – 12 Януари 2004 - 23:09
Крум Дончев бешe обявен за Автомобилист на 2003 година – 12 Януари 2004 - 23:12
На специална церемония беше награден победителят в офроуд първенството “Екстрийм” – 12 Януари 2004 - 23:12

Предходна:
Писта София - Царски е шампион на писта (Монитор) – 21 Октомври 2003 - 13:14
Офроуд София Трофи 2003 – 21 Октомври 2003 - 13:11
Рали "Ю" - последен кръг от националния шампионат – 21 Октомври 2003 - 13:02
Писта "Кюстендил" - Царски отпадна – 10 Октомври 2003 - 18:32
Тежък инцидент на старта на писта Стара Загора – 30 Септември 2003 - 20:49

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре