Петък, 19 Август 2022
 НАЦИОНАЛНИ
21 Октомври 2003 - 13:11
Офроуд София Трофи 2003
трети (последен) кръг от националния офроуд шампионат
изпрати на приятел Printer friendly версия

В петък вечерта преди старта в хотел Простор на Алеко се събраха всички участници за да се регистрират. Проведе се техническата конференция, на която организаторът Светослав Дойчинов (Доктора) обясни всичко важно и необходимо за екипажите. С жребий бяха разпределени стартовите номера. Красимир Илиев и Тодор Тиролски с Мерцедес "G класа" изтеглиха първата стартова позиция.

На 11-ти сутринта състезанието започна в 10.30 ч. от специално построената рекламна арка в непосредствена близост до микро язовира над квартал/село Бистрица. Преди това екипажите се придвижиха до старта от хотел Простор по маршрут, включен в пътната книга на състезанието представляващ етап за свръзка, в който не се мери време. На старта се явиха общо 30 екипажа.

В този ден състезателите трябваше да се движат по маршрут, който до последния момент не беше известен за никой от пилотите. Те се ориентираха по описанието в пътната книга, като трябваше да стигнат до финала за максимално кратко време. Самото време се отчиташе с точност до минута. По трасето имаше контролни точки, през които преминаването беше задължително. На някой места беше толкова тясно, че задминаването беше невъзможно и ако някой автомобил закъсаше, всички след него трябваше да му помагат за да преминат по-бързо участъка. В случай на пропускане на някоя контролна точка или незавършване на етапа, прегрешилият отбор получаваше съответно времево наказание.

След като преминеха по язовирната стена, всъдеходите заобикаляха по брега на риболовния язовир и поемаха в посока село Железница по черните пътища из обраслите с висока трева поляни в подножието на Витоша. Достигайки следващото дере, се спускаха по неговото течение и преминавайки под асфалтовия път Бистрица-Железница, се оказваха от другата му страна, където завиваха отново в посока Бистрица.

Едно от най-интересните места беше обратното преминаване под асфалтовия път, този път в дерето, идващо от микроязовира. Веднага след тесния тунел, в който по-широките джипове едва се вмъкваха, следваше стръмен праг с височина 4 метра и наклон над 65 градуса. Единственият начин за изкачването му беше добрата засилка, с което по-опитните пилоти се справиха. Разбира се, имаше и такива, които се изтеглиха с лебедка или прибягнаха до помощ на ентусиасти от публиката.

Последното препятствие беше изкачване и спускане по стръмен наклон - автомобилите трябваше да се изкатерят до билото на хълма над язовира, известен като "склона на парапланеристите", където любители и професионалисти се учат и тренират всеки ден да летят с парапланер. Спускайки се от другата страна на хълма, състезателите се окаваха отново на стартовата линия. Трасето се минава три пъти последователно с малки разлики в контролите.

След последната обиколка, с най-добро време първи на финала пристигнаха Пламен Йоцов - Траян Траянов с Тойота Land Cruiser. 21 минути след тях финала пресякоха братята Валери и Васил Вушеви с УАЗ. Малко след тях пристигнаха Пламен Кралев и Събин Коларов с Нисан Патрол. За съжаление един от претендентите за първото място - Александър Ковачев с Мерцедес G клас, се заблуди по трасето и влизайки неподходящо в стръмен наклон се преобърна. След този инцидент Ковачев, със стартов номер 4, прекрати участието си в надпреварата, тъй като сериозно пострада неговия навигатор Емил Николов, който на следващия ден беше сред публиката с шина на врата.

Вторият ден (12-ти октомври) започна с еднократна обиколка по трасето от предишния ден. Отново най-бързо премина Тойота-та на Пламен Йоцов. Само с три минути в повече пристигнаха Пламен Кралев и Красимир Илиев, последния с Мерцедес G клас. Веднага след тях се наредиха Пламен Тенев с Нисан Патрол и "близнаците" - Ивайло и Петър Цанови с Джип Вранглер.

Следващата част от състезанието беше най-интересна за публиката. В нея екипажите трябваше да преодолеят екстремни препятствия, включително да преплуват дълбоки 60-70 сантиметра езерца, стръмни дерета с гъсти храсталаци и кално-тинести блатни дупки. Тук времето за преминаване не беше от значение, единственото за което се следеше беше да се спази точно очертания "път". В противен случай съответния екипаж получаваше времево наказание.

Първи всички препятствия преминаха Пламен Йоцов със своята Тойота и Пламен Кралев с Нисан-а, подкрепяни окуръжително от многобройната публика. На много от трудните места, всички състезатели използваха лебедки и други помощни средства, тъй като наклоните и калта бяха невъзможни за преминаване на "собствен ход". След първата двойка по трасето минаха "близнаците" с Вранглер-а и Младен Павлов с Пинцгауер-а. След тях тръгнаха и варненците Пламен Тенев и Росен Димов, и двамата с Нисан Patrol, къса и дълга база.

Весела гледка за публиката осигури инж. Стефан Атанасов, чиято Тойота Land Cruiser изгасна точно в средата на най-дълбокото водно препятствие. Дългият варненски Нисан изтегли на сухо инж. Атанасов. За радост на всички Тойотата запали и екипажът продължи към следващите препятствия. Екстремния етап преминаха също Красимир Илиев с Мерцедес G клас и Иван Тонев и Камен Топалов със Сузуки Самурай. Всички останали участници, преценявайки възможностите си, предпочетоха да пропуснат този етап.

Състезанието завърши с награждаване на победителите. На първо място безапелационно се класираха Пламен Йоцов и Траян Траянов, които са и победители в националния офроуд шампионат тази година. Втори в състезанието се класираха Пламен Кралев и Събин Коларов, а трети - близнаците Ивайло и Петър Цанови.

ОЧАКВАЙТЕ ГОЛЯМА ФОТО ГАЛЕРИЯ ОТ СОФИЯ ТРОФИ 2003 !


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
Писта София - Царски е шампион на писта (Монитор) – 21 Октомври 2003 - 13:14
Екипажът на "Дару кар" беше най бърз в 4х4 София Шоу – 30 Ноември 2003 - 17:23
На офроуд в "сърцето" на Гърция – 12 Януари 2004 - 23:00
Офроуд 4х4 Шумен 2003 – 12 Януари 2004 - 23:06
Намаляват акциза за внос на луксозни автомобили – 12 Януари 2004 - 23:09

Предходна:
Рали "Ю" - последен кръг от националния шампионат – 21 Октомври 2003 - 13:02
Писта "Кюстендил" - Царски отпадна – 10 Октомври 2003 - 18:32
Тежък инцидент на старта на писта Стара Загора – 30 Септември 2003 - 20:49
Демонстрация на служители от НСПАБ за бързо отваряне на катастрофирал автомобил – 19 Септември 2003 - 10:53
Авто родео "Гладиатор" и демонстрация на Субару – 19 Септември 2003 - 10:48

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре