Неделя, 05 Декември 2021
 НАЦИОНАЛНИ
12 Юни 2004 - 08:11
Шофирайте със запалени светлини!
изпрати на приятел Printer friendly версия

В повечето европейски страни, САЩ и Канада е нормално да се шофира със запалени фарове през деня. Новите автомобили са конструирани така, че при включване на двигателя, автоматично светват и “дневните” светлини. На българина трябва да му се подскаже в специален ден, като например, 1 юни, че е желателно да бъде “по-забележим”. Малко са онези, които се съобразяват с подобни препоръки. Един от основните мотиви е, че “ще изгори крушката”. Това смехотворно пестене е абсолютно неоснователно. Първо, защото осветителният елемент не струва кой знае колко. Второ - светнатите фарове привличат вниманието отдалеч. И трето - при работещ двигател не води до никакви особени амортизации на агрегатите и системите в колата.Най-важното обаче е, че цената на крушките не струва нищо в сравнение с потенциално спасения човешки живот на пътя.

Всяка година КАТ моли водачите в определени дни да шофират със светнати фарове през деня. Ръководството на контролния орган даже стигна и до по-дръзки предложения - да важи за целия есенно-зимен сезон. Това, естествено, не доведе до промяна в навиците на шофьорите. Пестеливи водачи с орлови погледи си джиткат дори по здрач “на тъмно”. Други пък оставят по един работещ фар за “бог да прости”. Изобщо пълна анархия царува по родните пътища.

Вероятно някой ще каже “какво пък толкова. Едни фарове”. Е да, но тук нерегулирани светлини, там неизправна спирачна система и още нещо - и предпоставките за неуправляем автомобил са налице. “Връзкари” минават на годишен технически преглед без дори да вкарат возилото си в сервиза. По куриер се пращат 20-25 лева и талонът е в кърпа вързан. А после - катаджиите били корумпирани, колегите на пътя - виновни, цялата държава - “в тиквите”. И дори да се бием в гърдите, че сме суперинтелигентна нация с огромен умствен потенциал и да сочим с пръст американците, че били “прости”, янките са си добре в тяхното си битие. Защото и до ден днешен цитират думите на един от любимите си президенти Джон Кенеди, който навремето е казал “Преди да попиташ държавата за теб, помисли какво си направил ти за нея” . Ако всеки от нас си сложи колана преди да потегли, запали светлините, кара технически изправен автомобил и спазва Законите за движение по пътищата, гаранцията за сигурно и безаварийно пътуване е стопроцентова. Защото държавата започва от всеки от нас.

Последното предложение

на КАТ от “серията” идеи за фаровете е колите да се движат със запалени светлини и през лятото. Уточнението е това да важи само когато е облачно или вали. В края на миналата година от Пътна полиция предложиха по този начин да се придвижват возилата от октомври до март. Целта е да се увеличи видимостта през сезона, когато светлината е недостатъчна през деня.

Сега КАТ предлага водачите да пускат фаровете и през лятото, когато е облачно или пък вали. Така отново шофьорите ще имат по-голям шанс да забележат, ако автомобил се движи срещу тях или пък прави маневра на платното. От Пътна полиция обмислят и предложението градският транспорт да пътува със запалени светлини. За да се спазват предписанията на КАТ, оттам ще предложат и минимални глоби, ако шофьорите не пускат фаровете в указаното време. На последното си заседание транспортната комисия отхвърли идеята за ползването на фарове през цялата година. Експертите от КАТ обаче са успели да защитят идеята пред колегите си от комисията. В сегашния Закон за движение по пътищата е записано, че в България е разрешено автомобилите да се движат със запалени светлини. Това обаче не е задължително. В Швейцария, Норвегия, Дания, Финландия и отскоро и в Унгария колите денонощно се движат със запалени фарове. Освен това в новите модели автомобили фабрично е заложено късите светлини да светят постоянно, докато автомобилът е в движение. Много от българските шофьори обаче не пускат фаровете, защото смятат, че това им изтощава акумулатора. Това обаче не е вярно и всеки монтьор в страната може да го обясни на водачите. В автомагазините цената на една крушка варира между 1 и 2 лева. През 2003 г. 10 053 шофьори са санкционирани за неизправни светлини.

Мария Минкова
в-к АвтоПазар, 12.06.2004


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
SofiaMotorShow2004 - Кабриолети, спортни купета и всъдеходи – 14 Юни 2004 - 09:22
77 екипажа стартират на рали “България” – 15 Юни 2004 - 14:53
Битката на рали “България” ще бъде много интересна – 16 Юни 2004 - 15:37
Французин се цели в победата, участието на Кузай под въпрос – 17 Юни 2004 - 13:03
Пилотите пробват настройки, а Тири загрява със спагети – 18 Юни 2004 - 13:14

Предходна:
Баджа Албена 2004 – 06 Юни 2004 - 08:06
На офроуд в Румъния - Карпат трофи 2004 – 06 Юни 2004 - 07:54
75 пилоти подадоха заявка за рали "България" – 04 Юни 2004 - 17:25
Огромен дирижабъл над София рекламира новата 1-ва серия на БМВ – 04 Юни 2004 - 16:16
На офроуд в Македония – 01 Юни 2004 - 10:38

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре