Понеделник, 27 Юни 2022
 НАЦИОНАЛНИ
14 Април 2003 - 21:34
Три бързи старта с по 200 км /ч до Бояна (Монитор)
Поредното нощно незаконно автородео в София
изпрати на приятел Printer friendly версия

Бръмчене от форсирани двигатели. Свистене на гуми, който въртят на място и пилят асфалта. Гъсти облаци дим обхващат бензиностанцията OMV до разклона за столичния кв. Бояна. Десетки млади момчета на около 20 г., някои от тях небрежно прегърнали приятелките си, приближават мантинелата на детелината.

Часът е 22.05. От години на това място и в този час любители провеждат незаконно състезание с коли и правят залози. Родеото става на булевард "България". Там, където в 22 ч още минава градският транспорт и през което окъснелите софиянци се прибират към центъра.

Тази вечер с нищо не се различава от останалите. Младежите застават близо до една от колонките на бензиностанцията. Повечето палят цигара.

Часът е 22.10. Бучене от двигатели бързо приближава и десетина автомобила среден клас влизат в района на бензиностанцията. Спират ­ напряко, встрани, без значение. Отвътре се чуват разпалените разговори на младежи. "Тая вечер ще го бие, направил си е колата страшна резачка", казва момче на около 15 г., изрусено на кичури, с увиснали дънки и тежкарска походка, която не отива на хилавото му тяло. Заедно с батковците, които са само няколко години по-големи от него, то излиза от "Опел Кадет". Толкова пъти пребоядисван, че цветът му трудно си личи. Едно от момчетата вдига мобилния си телефон. "Аре бе, копеле, пак закъсня, на детелината сме, а куките са само с една сапунерка", обяснява младежът и размахва разпалено ръце. Думите на момчето, на което всички викат Пичага, се загубват в поредния рев на двигатели. Този път по-силен. Нова колона автомобили среден клас паркират край бензиностанцията. От тях слизат момчета, прегърнали пак момичетата си и се сместват с тълпата. В 22.20 ч районът около OMV е почернял от коли и младежи. На светлината над козирката се извива гъст дим от бензинови изпарения и цигари. От четири-пет коли се чува черна музика с усилени до край басове.

На централно място сред тълпата стои паркирана червена лада, на която пише "Полиция". Вътре сякаш няма никой. На групи младежите пресичат булеварда, като почти прескачат патрулката. Повечето застават на мантинелата и се надвесват, за да видят от кои коли идва ревът на двигатели. Пред двата автомобила на старта стои човек. Напътства пилотите да се подравнят "по броня". После обяснява, че ще даде два знака с ръце и на третия те трябва да потеглят. Точно преди старта патрулката се изнася.

"Хайде, три бързи старта, докато не са се върнали куките", казва човекът пред двете коли, изравнили брони и дава обещаните три знака с ръце. След минути случката се повтаря и потретя. Километражът е на 200 км/ч. Четвърти път няма да има, защото три полицейски лади и една изгнила "Нива", вече са оградили бензиностанцията.

"Дойдоха сапунерките", кряска някой и част от зяпачите се прибират по колите. Други остават с надеждата, че ще видят още един старт. Един от полицаите изтегля игличката и спада предната дясна гумата на тъмно "Рено". Момчета, които са дошли с него се заливат от смях, напомпват безплатно гумата си и потеглят с мръсна газ. Минават пред полицая, които им е спаднал гумата и пълнят очите му с прах. Дейният униформен обаче спада гумата и на "Ауди". Процедурата му отнема доста време, тъй като не е свикнал с луксозните коли.

През това време катаджиите вече са написали 7 акта на състезателите. Един за превишена скорост, друг за предпазен колан или неправилен завой. Автомобилите намаляват. С включен буркан една от полицейските лади подканя най-нахалните да освободят платното. С това незаконното родео на детелината приключва.

Часът е 24. Същите състезатели са се пренесли по-нагоре, до резиденция "Бояна", където всичко започва отначало.

Залагат до 500 лв. за “опъване на ластика”

"Колко даваш да опънем ластика?" С тази реплика състезателите започват облозите преди родеото. Двамата "пилоти", които са на старт, залагат средно по 500 лв. В зависимост от възможностите някои правят и по-крупни облози, но те най-често остават тайна между двамата състезатели. Парите се дават предварително. Никога на място, за да не ги хванат полицаите.

Преди всеки старт зяпачите залагат на един от двата автомобила. Дават парите на трети човек, за да няма разправии. Банкнотите се вадят много преди мястото на срещата и близо час преди родеото. В зависимост от вечерта победителят може да си тръгне и с 4 хил. лв. Официално организатор няма, младежите просто се забавляват с високите скорости. Ако спечелят облога го изпиват в кръчмата и така до следващото родео. Според полицията обаче има няколко известни столичани, които организират тези мероприятия. Печалбите са по над 10 хил. лв. всяка вечер. Само в София ралита се правят по бул. "България", бул. "Рожен", в "Младост" 4, до Военна болница, по Околовръстното шосе.

Според най-запалените в автородеото идеята да се състезават по улиците на София дошла от американския филм "Бързи и яростни".

Актовете са за сметка на организаторите

Негласно правило сред "пилотите" гласи, че ако катаджията го хване, организаторът трябва да плати акта.

Моя акт не го платиха, оплака се пред "Монитор" момче от зрителите. То беше много нещастно, че предишната вечер е загубило облога, написали са му акт и на всичкото отгоре няма пари, за да участва пак в залозите.

Най-често на вечер пишем по десетина акта за около 100-200 лв., казват катаджиите. Но това е единственото, което можем да направим, защото няма закон, които да забранява подобни прояви, допълват те. След това признават, че понякога, когато положението съвсем излезе от контрол, записват номерата на колите, имената и ЕГН-тата в бордови дневник. Ако на следващата вечер същият автомобил участва отново в родео, на шофьора му се съставя предупредителен протокол. Според полицаи макар и рядко родеото се прави и с току що откраднати коли, които още не са обявени за издирване. Момчета се състезават, после връщат колата или я изоставят някъде, обясняват полицаите. Имало е и случаи да хванем непълнолетен състезател, който няма книжка, спомнят си униформените.

Жертвите:

19.03.2003

36-годишна жена загина на място, а други трима мъже са настанени в болница с различни контузии и наранявания при нощно автородео, съобщиха от полицията. Инцидентът станал в понеделник около 23.50 часа на магистралата София-Варна край село Козаревец

17.07.2002

Максим Хасърски (33 г.) и негов познат загинаха на място при жестока катастрофа с мотор "Ямаха" на бул. "Евлоги Георгиев" вчера към 2 ч. Самоличността на втората жертва все още не е установена.

Преди фаталния сблъсък двамата мъже мерили сили с други любители на високите скорости на автородео на бул. "България". След като полицаите разгонили участниците в ралито, Хасърски и приятелят му полетели с бясна скорост из пустите столични булеварди. Моторът им се блъснал в бордюр близо до Военна академия. При удара мотористите изхвърчали от "Ямаха"-та и се размазали на асфалта. Движили са се с около 200 км/ч, коментираха катаджии.

МВР забрави да узакони родеото

Незаконното родео трябваше да бъде узаконено още пред август миналата година. Тогава на среща в МВР бяха договорени мерките за озаптяване на търсачите на силни усещания. Инициативата беше на главния секретар на МВР Бойко Борисов. На съвещанието присъстваха и шефът на националната полиция ген. Васил Василев, председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Георги Янакиев и трима от инициаторите на нелегалните състезания. Тогава стана ясно, че такива ралита се правят в София, Варна, Пловдив, Сливен и други градове.

След заседанието ген. Борисов заяви, че ще бъде по-евтино и по-безопасно състезателите да бъдат контролирани, а не гонени. Той се нае да разговаря с министъра на отбраната Николай Свинаров за самолетната писта в Божурище, която да приютява в определени дни родеото. Идеята беше това да се направи и в Сливен, Варна и Пловдив. МВР твърдеше, че ще се ограничи максимална скорост, защото състезателите карали с 200 километра имало опасност от катастрофи, нарушавали нощната тишина и пречат на движението. На състезанията ще присъстват полицаи, които ще проверяват участниците и за алкохол, обещаха тогава от МВР.

Милена Орозова
в-к Монитор, 07.04.2003

------

След публикация на “Монитор” за бесните ралита в София: Пращат в Божурище незаконното родео

Незаконното автороео, което от години тормози столичани, скоро ще се провежда на пистите на летище Божурище, съобщи шефът на СБА Георги Янакиев. Вчера "Монитор" описа как състезателите правят облози и карат с 200 километра по софийските улици, застрашавайки живота на гражданите.

Повлиян от публикацията г-н Янакиев заяви пред "Монитор", че вече имало разрешение на Софийски градски съд и в сряда той и директорът на ф-ма "Войнтех" - г-н Цветков ще посетят базата в Божурище, за да уточнят мерките за безопасност при провеждане на автородеото.

Милена Орозова
в-к Монитор, 08.04.2003


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
13 нови и по-дълги скоростни отсечки в рали “България” (Монитор) – 14 Април 2003 - 21:37
36 всъдехода в “Мургаш Трофи 2003” – 14 Април 2003 - 21:38
Планинско Севлиево – 02 Май 2003 - 21:35
Заради спукана гума Царски остана втори на писта Русе – 10 Май 2003 - 18:17
Планинско "Търговище 2003" – 15 Май 2003 - 15:29

Предходна:
“Самоков 4х4 екстрийм” атакува баирите на Герман (Монитор) – 31 Март 2003 - 22:53
Никола Рафаилов спечели в първия ден на “Самоков 4х4 екстрийм” (Монитор) – 31 Март 2003 - 22:48
Два български екипажа в рали 'Турция' – 22 Февруари 2003 - 15:39
Гераджиев ще стартира в “Швеция” при зверски студ (Монитор) – 06 Февруари 2003 - 21:14
"4x4 София шоу" събра хиляди зрители край "Тойота автоцентър" – 27 Януари 2003 - 14:33

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре