Неделя, 23 Юни 2024
 СВЕТОВНИ
13 Май 2003 - 14:30
Грьонхолм си върна за миналогодишната дисквалификация в рали Аржентина
изпрати на приятел Printer friendly версия

Тазгодишното издание на рали Аржентина беше вълнуващо в много отношения. Битката за първото място беше пленителна и надпреварата не приключи до самия край. Състезанието най-вече ще се запомни стежкото трасе и 15-тата победа на Маркус Грьонхолм. Този път късметът на Карлос Сайнц му изневери. Без едноминутното му наказание, пилотът на Ситроен щеше да спечели. Миналата година Сайнц взе рали Аржентина заради дисквалифицирането на Пежо, сега Грьонхолм победи, главно заради наказанието на Сайнц. Всичко се връща!

Отлично завръщане на Грьонхолм

След първите няколко етапа на ралито, Маркус Грьонхолм поведе и изглеждаше, че върви към безапелационна победа. В 9-тия етап обаче финландецът сбърка, удари се в камък, изгуби много време и изостана с доста позиции в класирането.

Невъзможно е да се разбере дали световният шампион щеше да настигне Марко Мартин, ако пилотът на Форд не беше отпаднал. Въпреки това, завръщането на Грьонхолм беше забележително и неговата победа беше заслужена отплата за миналогодишната му разочароваща дисквалификация.

Ричард Бърнс и Хари Рованпера затвърдиха силата на Пежо в това рали, финиширайки съответно трети и четвърти, въпреки че бяха засенчени от техния съотборник - Грьонхолм. Във временното класиране за световния шампионат (WRC) Бърнс остава лидер пред Грьонхолм, а след тях са трима от пилотите на Ситроен.

Скъпото наказание за Сайнц

Грешката на Маркус Грьонхолм в 9-тия етап беше достатъчна на Карлос Сайнц за да поведе в ралито. Испанският пилот изглежда контролираше положението, задържайки постоянна разлика от следващия го Марко Мартин. За негово нещастие, той получи едноминутно наказание за това, че пристигна твърде рано в сервизния парк след 19-тата, последна за деня скоростна отсечка. Това го свали чак на четвърто място във временното класиране, но със силния си финален етап се изкачи отново до второто място в крайното класиране.

Неговите двама съотборници не бяха толкова щастливи. Колин Макрей отпадна след като двигателят му се запали, а Себастиен Лоеб излетя от трасето в 20-тата специална отсечка и също напусна надпреварата.

В търсене на сигурност

С новия Форд Фокус WRC, демонстриран в Аржентина, Марко Мартин беше равностоен противник на колите на Пежо, дори поведе колоната в края на втория ден. За жалост на младия естонец, неговия Фокус получи проблем в подаването на гориво, което доведе до отпадането му, докато все още беше водач в ралито.

Останалите двама пилоти на Форд, Франсоа Дювал и Мико Хирвонен натрупаха повече опит, достигайки финалната линия, което беше тяхната основна цел. Белгиецът се представи малко по-добре от Хорвонен, въпреки спуканата гума още в началото на ралито, заради която изостана доста от фаворитите. Но младите състезатели търпеливо изчакаха отпадането на доста от конкурентите им и в крайна сметка и двамата получиха точки от това рали за шампионата.

Макинен избърза с напускането на Аржентина

Томи Макинен не спечели много от това рали Аржентина. Финландецът имаше проблеми със скоросната кутия през първия ден и завърши доста назад от водещите. От Субару обаче направиха грешка, като позволиха на Макинен да се откаже от по-нататъчно участие. След отчитане на всички напуснали ралито, Макинен вероятно щеше да завърши на 8-мо място пред Мико Хирвонен, взимайки една точка за шампионата. Тази единствена точка щеше да е достатъчна за Субару да излезе пред Форд в шампионата за конструктори, но това не стана. Единствената опора за Субару остана петото място на Петер Солберг, веднага след двата френски отбора.

Надеждна Октавия, крехък Аксент

Шкода Октавия WRC за последен път взима участие в рали шампионата, преди да бъде заменена с Фабия. Новото оръжие на Шкода трябва да е по-бързо, но да се надяваме, че ще е също толкова надеждна, колкото е Октавия. Дидие Ориол и Тони Гардемейстер успяха да избегнат всички пречки в Аржентина и постигнаха шесто и седмо място. Още точки за Шкода, докато тяхния конкурент Хюндай още ще се бори за тях.

Армин Шварц беше щастлив, карайки пред двете Шкоди, но както и съотборника му Фреди Лоа, германецът не достигна финала заради проблеми в механиката. Още едно лошо участие за Хюндай.

Българското участие

Георги Гераджиев-младши с Мицубиши Лансер Ево VI за съжаление отпадна в 8-ата отсечка заради проблеми в скоростната кутия на автомобила. Българинът се движеше 10-и в група "N". Лидер и победител в този клас стана японецът Тошихиро Арай със Субару Импреса.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
ERC: Rally Matador Tatry – 00 0000 - 00:00
Baja Vodafone 1000 Португалия – 14 Май 2003 - 12:59
Започва третият кръг от Европейския шампионат коефициент 20 – 16 Май 2003 - 13:07
Успех за Тири и Пежо Белгия в Тофас Рали Турция – 22 Май 2003 - 18:51
Рали Южна Швеция - домашна победа за Радстром – 29 Май 2003 - 14:35

Предходна:
Лош късмет преследва Петерхансел – 02 Май 2003 - 21:40
Рали Канария – 02 Май 2003 - 21:32
WRC рали “Нова Зеландия” (Монитор) – 14 Април 2003 - 21:47
Рали "Миле Мигилиа", Италия – 14 Април 2003 - 17:21
Крос-кънтри рали "Italian Baja" – 14 Април 2003 - 17:06

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре