Вторник, 18 Юни 2024
 СВЕТОВНИ
16 Август 2003 - 10:38
Мартин прекъсна 10 годишното превъзходство на финландците
Рали Финландия - 9-ти кръг от севетовния рали шампионат
изпрати на приятел Printer friendly версия

Надмощието на финландските пилоти в тяхното домашно състезание беше разколебано. Спечелвайки за втори ът кръг от световния шампионат, Марко Мартин прекъсна 10 годишното господство на местните пилоти в Финландия. В същото време естонецът стана един от малцината чужденци, печелили това състезание. Мартин се присъедини към Карлос Сайнц и Дидие Ориол, единствените двама направили този подвиг преди него.

Мартин не се бой от Грьонхолм

След като доминираха през първата част от сезона, Пежо и Ситроен сега имат сериозни съперници. Форд с тяхния пилот Марко Мартин станаха едни от основните претенденти, откакто подкараха в Нова Зеаландия новия Фокус.

Без да се гледа на случайте, когато новият Фокус имаше механични проблеми, трудно може да се открие някой, който да спре Мартин по пътя към победата във всяко едно състезание. Откакто в Гърция за първи път спечели рали, естонецът винаги завършва на една от челните позиции. В Кипър и Германия механични повреди го спряха, но преди тях той също така се бореше за първото място.

Грьонхолм защитава финландската традиция

От много години само местни пилоти печелят във Финландия. Ориол и Сайнц са изключения, но тази година Мартин успя да направи същото. С изключение на Грьонхолм, другите финладски пилоти бяха твърде предпазливи. Едва на 6-то място остана най-добре представилият се от тях - Томи Макинен, който завърши на повече от три минути зад победителя.

Спечелилият последните три провели се ралита Финландия Грьонхолм беше твърдо решен да изръвни рекорда на Макинен от 5 последователни победи. Пилотът на Пежо имаше сили да постигне целта си, но само ако успееше да укроти Марко Мартин.

Марко Мартин повежда в началото

Рали Финландия стартира на 7 август със супер-специален етап "Килери". Това трасе е добре познато на участниците, откакто то е част от състезанието в последните 4 години. Състезателите потеглят по двойки един до друг и се впускат напред по предизвикателното трасе, включващо тунел и два големи скока. Много силни емоции за многобройната публика!

Марко Мартин беше най-бърз, на 4 десети от секундата пред победителя в предните три издания на ралито, Маркус Грьонхолм. Петер Солберг беше трети на 6 десети сед лидера. След него се наредиха Франсоа Дювал, Себастиен Льоб, Ричард Бърнс и Хари Рованпера. Заради нараненото си рамо, Дидие Ориол загуби почти 5 секунди в този етап. Не беше ясно дали французинът ще продължи на следващата сутрин.

В "младшата" (джуниър) категория, Даниел Карлсон беше най-бърз, изпреварвайки Брис Тирабаси. Трети е Мирко Балдачи с Фиат Пунто.

Добър старт за Форд

След 3-тия специален етап Марко Мартин, който беше временния водач в надпреварата, коментира ситуацията - "Карахме постоянно и сутринта беше по-добра от очакваното. Имах добро усещане за колата и опитах да задържа този темп. Не исках да натоварвам повече, защото на няколко пъти надминавах ограниченията. Първата част от третия етап е нова и беше малко страшно. Навигаторските бележки бяха добри и на няколко места ние бяхме много бързи. Иглежда предстои дълга и трудна битка."

Пежо се завръща в борбата!

Маркус Грьонхолм и отборът на Пежо Спорт са твърдо решени за пореден път да спечелят рали Финландия и усилено работят да настигнат лидера Мартин. Грьонхолм беше най-бърз в 4-тата специална отсечка, късо и доста трудно трасе минаващо през гората. Съотборникът му Ричард Бърнс беше точно зад финландеца, отстъпвайки му само с 7 десети от секундата в този етап.

Колин Макрей продължи доброто си представяне, заемайки 3-тото място, докато Марко Мартин изостана с 3.1 секунди зад Грьонхолм в 3-тия етап, но продължи да е лидер в общото подреждане. Фактически Грьонхолм и Мартин вече бяха на повече от 16 секунди пред всички останали.

Карлос Сайнц беше също бизко до лидерите, завършвайки 5-ти на 3.4 секунди зад Грьонхолм, докато Хари Рованпера се завърна карайки с пълна скорост след като неговото окачване беше ремонтирано в сервизния парк след СЕ3. Финландецът завърши 6-ти в СЕ4, 3.5 секунди след неговия съотборник и временен водач.

Петер Солберг записа еднакво време като на Рованпера в тази отсечка, но пилотът на Субару изостана от 3-та на 5-та позиция в класирането. В общите резултати Ричард Бърнс е новият пилот на 3-тото място, докато Макрей зае 4-тото място.

Армин Шварц имаше проблеми със спирачките, независимо че монтира нови накладки на неговия Аксент в сервизния парк след СЕ3.

Пежо и Форд все още начело

След СЕ7 съревнованието между Маркус Грьонхолм и Марко Мартин е все още напергнато, но Ричард Бърнс е близо до водещата двойка. И двата екипа се движат добре, но също срещат някои трудности.

Маркус Грьонхолм не е доволен от избора на гуми: "Карах с нови гуми, които не съм тествал преди и в общи линии не се чувствах много уверено с тях. В първата отсечка след последния сервиз поднесох незначително на един завой, след което реших да бъда по-внимателен."

Съотборникът му Ричард Бърнс призна, че е късметлия: "Мисля, че дъжда в последните два етапа ми помогна, тъй като нямах пречки, движейки се първи по пътя. Като се има педвид нашата позиция, аз съм твърде щастлив защото нещата вървят добре."

Хари Рованпера започна да влиза в ритъм: "След загубата на толкова много време тази сутрен е трудно да се намери мотивация, но бавно се справяме. Все още волана не е 100% перфектен, но мисля че можем да го оправим в сервиза, след което да атакуваме още по-сериозно."

Марко мартин плаща цената за опита си да надмине Грьонхолм: "Натиснах твърде много в първите два етапа и направих някой гешки, включително хлъзването в канавката на първия завой на Валкола. Мисля че бяхвме твърде разгорещени. След това заваля мнага проливно в следващите два етапа и най-вече в Рухимаки беше хлъзгаво и кално. Трудно е да се уцели точния грайфер в тези условия. Аз съм доволен от колата, тя работи точно както искам и е добре, че съм замесен в това съревнование с Маркус."

Грьонхолм отпада!

В СЕ14 Колин Макрей за първи път даде най-добро време и се изкачи на третото място в генералното класиране.

Голямата новина от този етап е за Маркус Грьонхолм. Финландецът счупи окачването на предното дясно колело и отпадна от надпреварата. Голям удър за него и за Пежо, които бяха на път да спечелят за четвърти пореден път рали Финландия.

В резултат на това Марко Мартин се върна на първото място, независимо че естонецът имаше незначителен електрически проблм и не показа обичайния си бърз темп. Пилотът на Форд финишира 5-ти в СЕ14, 18.7 секунди след Макрей.

Търпението и консервативният ритъм на Ричард Бърнс може би ще се окаже вярния избор. Британският пилот беше 2-ри в тази отсечка, въпреки че претърпя спукване на гума, което доведе до силни вибрации в колата. Сега, на по-малко то 20 секунди след лидера, Бърнс е в добра позиция да заеме челното място, ако проблемите на Мартин станат по-сериозни.

Впечатляващ резултат постигна ветеранът Ари Ватанен, като завърши 10-ти в този етап. Петдесет и една годишният финландец успя да постигне това великолепно време в един от най-трудните етапи на ралито, което е истински подвиг.

Страшен момент за Макрей

16-тата състезателна отсечка (Мокси-Леусто) е класически етап. Той е най-дългият в ралито, с много различни пътни условия, но винаги много скоростен и вълнуващ.

В този етап имаше страшна случка, когато колата на Колин Макрей се претърколи и се заби в дърветата. За щастие екипажа не постада, но те отпаднаха от състезанието.

Форд Фокусът на Мартин вече е наред след електрическите проблеми в предните два етапа. "Имахме сериозна повреда в електрическата система," - каза пилоът на Форд. "Тя засегна мотора и независимо че трансмисията работеше, беше бавна. Аз не знаех как ще реагира колата и не можех да ускорявам и спирам както трябва. Движехме се бързо доколкото можем, за да не загубим прекалено много време, но и без да поемаме никъкви рискове."

Сега, след като повредата е отстранена, Мартин успя да даде най-добро време в най-дългия етап. Петер Солберг постигна най-доброто си представяне в ралио, заемайки 2-рото място в СЕ16, само 2 секунди зад Мартин.

Ричард Бърнс беше 3-ти, но той успя да съкати преднината на Мартин на 3.7 секунди в този етап, така че пилотаът на Пежо сега е на 16.8 секунди след пилота на Форд в генералния списък.

Мартин увеличава преднината си

Последният етап този ден беше за Петер Солберг. Пилотът на Субару постигна за първи път най-доброто време в ралито, изпреварвайки Марко Мартин и Карлос Сайнц.

Така Мартин вече има солидна преднина от повече от минута пред Ричард Бърнс, който е едва на 3 десети пред третия и на 5 десети пред четвъртия, съответно - Карлос Сайнц и Петер Солберг. Бърнс изпитваше проблеми в управлението и загуби почти цяла минута в този етап. Битката за второто място ще е сензационна през следващия ден!

Томи Макинен накрая постигна задоволителен резултат в СЕ17, завършвайки 4-ти, 5.4 секунди зад своя съотборник. Себастиен Льоб беше 5-ти, следван от Себастиен Линдхолм. Сега финландецът е на само 10.6 секунди зад своя сънародник Ян Туохино, който е 8-ми във временната подредба.

Яростна битка между Бърнс и Солберг

В СЕ19 (Мокипера) пилотите бяха в поставени в разнообразни ситуации: бързи основни пътища, лъкатушешти провинциални пътчета, големи и трудни скокове, опасни и рязки завой. Добро предизвикателство за пилотите, но и добро място за зрителите, желаещи да видят колите в действие.

Ричард Бърнс опита с всички сили да си върне второто място от Петер Солберг. Пилотът на Пежо беше найбърз в СЕ19, но Солберг беше непоколебим и завърши етапа плътно зад него, загубвайки само 3 десети от секундата! Норвежецът остана на 2-рото място, 4 десети пред Бърнс. Каква битка!

Карлос Сайнц също е част от тази борба, но този път испанецът завърши едва 5-ти и загуби повече от 7 секунди от Солберг. Общата разлика между пилотът на Ситроен и втория във временното класиране е 9.3 сеунди, което е все още твърде малко.

Марко Мартин задържа бързия си темп и завърши 3-ти тази отсечка, само половин секунда зад Бърнс. Пилотът на Форд не позволява на никой да се доближи до неговата челна позиция. Съотборникът му франсоа Дювал не се справи толкова добре. Белгиецът се удари в камък и загуби колелото на своя Фокус.

Марко Мартин грабна победата

Марко Мартин беше просто невероятен по време на тазгодишното рали Финландия, спечелвайки спечелвайки с повече от минута пред най-близкия му съперник. Пилотът на Форд не беше само бърз, той беше и извънредно последователен, като никога не завърши на по-задно място от 6-тото по време на цялото рали.

Мартин спечели втората си победа в Световния Рали ампионат и стана първия пилот с чуждо (не финландско) гражданство, надвил съперниците си, откакто Дидие Ориол през 1992 година направи това. Великолепна победа за Марко и Форд, докато неговият съотборник Франсоа Дювал отпадна по-рано сутринта в последния ден.

Петер Солберг беше най-бърз в този последен етап и независимо, че Ричард Бърнс опита с всички сили да се задържи плътно до него, завършвайки втори в СЕ23, Солберг едва с малко надви пилота на Пежо на финалната линия и зае второто място зад Мартин. Какво грандиозно и внушително представяне на пилота на Субару!

Солберг имаше последната дума

Борбата за второто място се очертаваше да е обаятелна заради тримата пилоти в рамките на по малко от секунда разлика. Обаче битката между Ричард Бърнс, Петер Солберг и Карлос Сайнц скоро премина в дуел, след като испанецът не успя да устои на темпа на съперниците си.

 първия етап за деня Карлос Сайнц получи повреда, която значително го забави: "В първия етап тази сутрин ние се хлъзнахме в канафката. Мисля че там получих повредата. Преди началото на следващия етап (СЕ19) аз проверих отдолу и забелязах че маслото на амортисьора изтича, което значеше, че ще трябва да караме в следващите две отсечки с неработоспособен амортисьор." разказа разочарованият Карлос, който нямаше избор, тледайки отделечаващите се от него Бърнс и Солберг.

Норвежецът и британецът завързаха сражение по време на последните 6 специални отсечки. Непрекъснат дуел при който двамата си разменяха позициите. На старта на най-последния етап Бърнс все още беше пред Солберг с под 2 секунди преднина. Постигайки най-добро време в последната отсечка, Солберг се изкачи на второто място, а Бърнс остана трети... само на 1.2 секунди зад норвежеца!

Важни точки за Ситроен

Разбираемо Карлос Сайнц има за какво да съжалява. Без проблемите който срещна през последния ден, той можеше да постигне същото като Бърнс е Солберг, а дори и по-добро. Отгоре на това, Сайнц финишира зад временния водач в шапионата и увеличи изоставането си. Сега испанецът е на 5 точки зад Бърнс.

Въпреки това Ситроен постигнаха добър резултат с четвъртото и петото си място, съответно за Сайнц и Льоб. Сега Ситроен догонват Пежо в шампионата при конструкторите.

Дори без сериозен опит във Финландия, Себастиен Льоб кара много солидно. Сега с равни точки с Мартин и на само 12 точки зад Бърнс, Себастиен Льоб има реална възможност да се бори за титлата, особенно в предстоящите три асфалтови състезания.

Къде са финландците?

Традицията определя финладнците за непобедими на собслвен терен. Тази година изглежда е изключение от правилото. Най-добре класиралият се финландец е едва 6-ти. Това място принадлежи не на друг а на самия Томи Макинен, петкратен победител в това рали. Скромен резултат за пилота на Субару, който за пореден път доминира над съотборниците си.

Въпреки това трима финландци взеха точки от това състезание, но не тези от които се очакваше. На 7-мо място, зад Макинен е Яне Туохино с Фокуса, с който Сайнц миналата година тук финишира 4-ти. Последната точка важаща за шампионата остана за Пежото на финландеца Себастиен Линдхолм.

Калсон на върха в "джуниър" първенството

Пилотите от "младшия" световен рали шампионат също бяха във Финландия. Даниел Карлсон с автомобил Сузуки е победител в тази категория, като изпревари пилота на Рено Браис Тирабаси. Подиумът запълни Гю Уилкс с Форд Пума. Тирабаси все още е лидер в временното класиране, следван от Карлсон на 10 точки след него.

Българското участие

В надпреварата стартираха и двама български пилоти. Крум Дончев с “Пежо 206” се оттегли от участие в клас Супер 1600, а Димитър Илиев отпадна след повреда в шестия специален етап.

Hugo GIGUERE
CAPSIS International

Крайни резултати - рали Финландия

Марко Мартин (Форд) - 3:21:51,7 ч.
Петер Солберг (Субару) - +58.9 сек.
Ричард Бърнс (Пежо) - +1:00.1 мин.
Карлос Сайнц (Ситроен) - +1:59.0 мин.
Себастиан Льоб (Ситроен) - +2:48.7 мин.
Томи Макинен (Субару) - +3.25.2 мин.

Генерално класиране след рали Финландия

1. Бърнс - 49 точки
2. Сайнц - 44
3. Солберг - 38
   Грьонхолм - 38
4. Мартин - 37
   Льоб - 37


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
ERC: Rally Matador Tatry – 00 0000 - 00:00
Шлесер си върна лидерското място в шампионата – 24 Август 2003 - 12:07
Кампос се затвърждава като лидер – 16 Септември 2003 - 10:28
Ал Атия се стреми да укрепи преднината си в шампионата – 16 Септември 2003 - 10:36
Шлесер побеждава за трети път – 16 Септември 2003 - 10:44

Предходна:
Подарък за рождения ден на Мигел Кампос – 03 Август 2003 - 19:10
Себастиен Льоб със “Ситроен” победи в рали “Германия” (Монитор) – 29 Юли 2003 - 08:59
20 слънцемобила прекосиха САЩ от изток на запад (Монитор) – 29 Юли 2003 - 08:37
Баджа Испания: В жегата и в прахта – 29 Юли 2003 - 08:31
Първа победа за Соуса извън Португалия – 01 Юли 2003 - 22:17

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре