Неделя, 23 Юни 2024
 СВЕТОВНИ
24 Август 2003 - 12:07
Шлесер си върна лидерското място в шампионата
Оспорвана борба между французина и Карлос Соуса до самия финал на крос-кънтри рали Ориент-Кападокия
изпрати на приятел Printer friendly версия

Само с 4 секунди след 18 часа надпревара, Жан Луи Шлесер и Жан-Мари Луркуин с подкрепяното от Форд бъги Шлесер, изпревариха Карлос Соуса и Хенри Магн с Мицубиши Стракар и грабнаха победата. Финалният резултат в тази категория обаче зависи от решението на съдийте, заради подадената апелационна жалба от отбора на Мицубиши Португалия. Този апел се отнася до решението на стюардите, които отхвърлиха протеста след 5-тия етап на отборния състезател.

Това състезание е 6-ти кръг от световното крос-кънтри първенство и тази година то замести досегашното рали Мастер. Организатор на ралито в Турция е известния Рене Медж, който миналите години организираше и рали Мастер. Сред многобройните титли и успехи на Медж са и 3 победи в рали Париж-Дакар, трикратен шампион на Франция в клас Супер-Туризъм, 7 участия в "24-те часа на Льоман"... След победите му през 87-ма и 88-ма в рали Дакар, той стана организатор и създаде рали Харикана в Канада през 90-та, след това митичното Париж-Пекин през 92-ра, което се превърна в традиционно с името рали Мастер, а то тази година организира рали Ориент.

В категорията на мотоциклетите в турското състезание, полякът Марек Дабровски записа първата в кариерата си международна победа, изпреварвайки французина Франсоа Флик. Още един поляк, Ячек Чачор е трети и също се качи на подиума.

При камионите, от 5-те стартирали отбора, завършиха само 3: логично първото и второ място заеха двата Камаз-а, а трети остана МАН-ът, пилотиран от френския екипаж Жакьо-Симонин-Ричард.

Първи етап - португалският ден

В този първи етап на рали Кападокия доминираха португалските пилоти - Карлос Соуса при колите и Нуно Сантос при моторите. И двамата са първи в генералното класиране, но техните преследвачи не са твърде далеч...

234-ри километровия специален етап, твърде разнообразен с много трудна за навигация първа част, включваща каменисти участъци, последвана от много по-бърза но твърде прашна втора част.

В този първи ден Карлос Соуса откре състезанието и не се загуби. За разлика от него, полякът Коморнички внесе паника след себе си: 15 километра след старта той допусна грешка и поведе доста от колите след себе си по грешен път... с изключение на Шлесер, който намери вярното трасе и така хвана правилната посока. Французинът кара много бързо до финала, но въпреки това отстъпи на Соуса с 1 минута.

Лош ден за отбора на Протрък. Филип Гаш спука задна гума и загуби 10 минути докато я смени. След това той се завъртя, докато пресичаше с висока скорост огромна локва. Що се отнася до Ерик Вигорю, той се заби в мекия пясък след един остър завой му се наложи да копае повече от час за да се измъкне от там.

Втори ден - Шлесер и Флик се изкачват в класирането

И двамата победители в този състзателен етап, Франсоа Флик и Жан-Луи Шлесер се издигнаха до различни позиции в генералното класиране. Мотоциклетистът застана начело в своята категория, докато Шлесер остана втори, плътно зад Карлос Соуса. Разликата между двамата спадна на само 24 секунди.

Този ден състезателите преминаха твърде дългата отсечка (317 км), източно от град Кайзери. Дистанцията беше съвсем лесна за навигация и доста бърза като цяло, но включваше два много криволичещи участъка, заради които средната скорост беше доста ниска.

Както се предвиждаше, дуелът между Карлос Соуса и Жан-Луи Шлесер е във висините си. Автомобилният дизайнер и пилот догони Соуса и с 40 секундната си разлика оказва силен натиск върху своя опонент. Нито един от двамата ен направи дори минимална навигационна грешка. Според Шлесер, липсата на грайфери на бъгито му с предно предаване, му е попречило да изпревари Соуса.

ъпреки спукването на гума, оплският пилот Коморнички финишира 3-ти този ден и се настани на третата позиция в общото класиране.

"Беше приятен специален етап, доста бърз. Бях по-бърз отколкото вчера. Подвоумихме се за малко само веднъж. Жан-Луи беше по петите ни в праха, но в последната отсечка успяхме да увеличим разстоянието" - разказа Карлос Соуса.

"Склоновете в някои учасъци бяха прекалено особени за нашето бъги. Липсваше ни сцепление на грайферите в острите завой" - оправда се Шлесер.

Филип Гаш е 4-ти. Въпреки проблема с сервото на волана, бързият Протрък взе 4-тото място. Струго също се нареди в челните позиции. Пилотът на Мерцедес ML430 от отбора на GDC се класира на мечтаното 5-то място, въпреки че кара доста внимателно, пазейки колата в скалистите участъци.

Етап трети - Дабровски и Шлесер са новите лидери

С преполовяването на ралито, Марек Дабровски и Жан-Луи Шлесер са новите лидери в съответните категории. И двамата направиха всичко по силите си в този 307 километров трети етап за да спечелят, преминавайки бързо по трасето, пресичащо широки провинциални полета.

Жан-Луи Шлесер се хвърли напред и е недостижим. "Това беше великолепен етап със серия места, вдигащи напрежението, както в рали '1000 езера'. Беше добър ден за нас."

Използвайки предимството при висока скорост на своето бъги, излезе 4 минути пред Карлос Соуса, и така отноов е на 1-вото място. Португалският пилот на Мицубиши е леко разочарован на финала на този етап: "Нищо не можех да направя срещу Жан-Луи, пътя беше идеален за него. Трасето беше прекалено бързо за Стракар Мицубишито с неговата оптекаемост като на камион.

"За да увеличим скоростта, Хенри и аз трябваше да затворим въздушните отвори на покрива. Видяхме Шлесер стремително да се отдалечава напред, прахолякът след него ставаше все по-изтънял, а ние не можехме да направим нищо!" - разказа полякът Коморнички, завършилият трети деня.

Ден четвърти - Соуса си върна първото място

Голяма промяна в класирането при автомобилите: Шлесер спука гума, благодарение на което Соуса спечели с минута и 18 секунди преднина. Коморнички остави третото място на Вигорю. При мотоциклетите, Дабровски увеличи разликата си с Флик, който падна.

Всички съсезатели са единодушни, считайки този 254 километров етап за най-красивия в ралито - тясен, виещ се сред борови или хвойнови горички път по продължение на панинския хребет, от който се открива спираща дъха панорама.

Жан Луи Шлесер се чувства сигурен лидер, стартирайки първи, предполагайки че никой не може да го изпревари. Най-лошото, което можеше да си представи е двуминутната загуба. Но Карлос Соуса накрая спечели състезателната отсечка. Бъгито на Шлесер прегря и го принуди да рискува и да намали темпото. Накрая той спука гума на един камък. Нищо не е завършило, тъй като дистанцията между двамата е по-малка от минута, а остават над 450 км специални отсечки.

Добрите постижения този ден: Ерик Вигорю записа 3-то време и зае 3-тото място: "Нямахме дори незначителна грешка в навигацията, докато Коморнички и Гаш направиха няколко. Третото място е нашата награда за старанието ни и липсата на късмет досега."

Французинът Филип Гаш и полякът Лукаш Коморнички се изгубиха, търсейки пътя към 4-тата контролна точка. Резултатът беше суров: Гаш загуби над 50 минути, а Комрочки най-малко час.
"Изгубих се напълно," разказа нещастния Гаш. - "Не можахме да намерим КТ4. Наложи се да се върнем обратно в планината два пъти. В крайна сметка се отказахме. Това беше голямо отклонение."

Лукаш Коморнички допълни: "Ние бяхме зад Протрък-а на Гаш. Разчитахме на неговата навигация, вместо да гледаме нашата. В карйна сметка стигнахме до огромна пукнатина и не можехме да продължим. Този път определено не водеше към 4-тата контролна точка."

Пети етап - Атака на Шлесер

Докато в групата на моторите първите места изглежда са за Дабровски и Флик, при колите, Шлесер отново излезе пред Карлос Соуса, събирайки 3 минути и половина в първата състезателна отсечка за деня. Новост за ралито беше разделения на 2 специални отсечки дневен етап. Първата, дълга 303 км, завърши в подножието на прочутата клисура Илхара, най-известото тористическо място в Кападокия. Втората, много кратка - 4,7 км, която вече беше премината веднъж още в пролога, е сред баснословно вълшебния турски национален парк.

Гореща атмосфера цареше на края на първия специален етап, където Жан Луи Шлесер пристигна пръв. Той се оплака от мотористите, пречкащи му се по пътя, а след това от затрудненията при изпреварването на Соуса. Последният, донякъде изяснявайки заблуждението, обясни че Шлесер не през цялото време е следвал указанията в пътната книга... Каквато и да е била истината, пилотът на бъгито вечерта спечели с преднина от 2 минути и 33 секунди пред Мицубишито.

Тежък беше спорът за третото място. Без късмет предния ден, Гаш и Коморнички се напънаха до границата на възможностите си, с твърдата решителност да смалят илишното им време. Протрък-ът на Гаш имаше проблеми със спирачките и в крайна сметка полякът завърши 3-ти в първия етап за деня.

Хенри Де Роисард и Елоди Медж, дъщерята на известния от миналото състезател и сега основен организатор на рали Кападокия, се преобърнаха на 10 километра преди финала на първата отсечка. За щастие нямаше наранявания за най-симпатичния екипаж в ралито, но механиците ще имат тежка работа вечерта, за да поправят шасито на Нисан-а. От отбора се надяват да продължат на следващия ден.

Денят беше лош за "Йп" Струго. Ябълковидният болт на задното му окачване се счупи и тай остана насред трасето за повече от 2 часа. Сега най-важното за лидера в категорията за серийни автомобили е да завърши състезанието, защото ще получи ценни точки за световната крос-кънтри купа.

Финален ден на Ориент-Кападокия рали

На финала на последния специален етап, от където се виждаха послендните близо 3 километра от трасето, цареше вълуваща неизвестност. Първо в далечината се появи Мицубишито на Карлос Соуса, последвано 30 секунди по-късно от бъгито на Шлесер. Соуса разясни ситуацията: "Жан Луи леко се загуби след едно разклонение, ние се движехме в праха след него и веднага разбрахме накаде беше верния път. Ние взехме преднина и се движехме решително към победата."

Португалецът завърши първи този етап и отне 2 минути и 29 секунди от преднината на своя съперник. Но това не беше достатъчно да оглави класирането - разликата между дамата в началото на етапа беше 2 минути и 33 секунди...

Жан Луи Шлесер се защити с 4 секунди - "Това е най-малката разлика, която някога съм имал в цялата ми крос-кънтри кариера! Беше найстна трудно в последните километри. Аз искам да поздравя Рене Медж, както обичайно, за неговото прекрасно състезание, трасирано както винаги сред фантастични пейзажи."

Коморнички е трети. Полският пилот от отбора на Орлен ще изкачи третото стъпало на почетната стълбичка. - "Не допуснах никакви рискове, след като видях как Вигорю изхвърча от трасето." Успешно попадение за Коморнички, който зае 3-тото място във временното класиране за световната купа.

Гаш също е щастлив. Въпреки големия му страх днес - задния му носач се счупи 10 км преди финала, Филип Гаш задържа 4-тото място в крайното класиране. Доста обнадеждаващ резултат на доскорошния пистов пилот, който реши да се състезава в крос-кънтри ралита.

Нещастие сполетя Вигорю. Скоро след старта, в следствие на лек удър на предната гума, той не можа да се спаси от изхвърчане извън трасето. Той се претърколи, макар и с бавна скорост. Тъжното беше, че счупи носач и му се наложи дирекнтно да се прибере в финалния парк, получавайки тежка наказание, което го изпрати чак на 14-тото място.

Напълно наобичайно за тази дисциплина, всички коли се класираха, не отпадна нито един пилот. Това е доказателство за високата отговорност на всички състезатели и лекотата на трасето.

Временно класиране - ФИА световна крос-кънтри купа
(след Rallye d'Orient Cappadoce):

1. Jean-Louis Schlesser (F) 114 pts
2. Carlos Sousa (P) 110 pts
3. Lukasz Komornicki (PL) 54 pts
4. Jean-Pierre Strugo (F) 51 pts
5. Giniel de Villiers (ZA) 45 pts
6. Mikki Biasion (I) 33 pts
7. Hiroshi Masuoka (J) 30 pts
ex. Luc Alphand (F) 30 pts
etc...


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
ERC: Rally Matador Tatry – 00 0000 - 00:00
Кампос се затвърждава като лидер – 16 Септември 2003 - 10:28
Ал Атия се стреми да укрепи преднината си в шампионата – 16 Септември 2003 - 10:36
Шлесер побеждава за трети път – 16 Септември 2003 - 10:44
Солберг спечели битката срещу Льоб – 16 Септември 2003 - 10:58

Предходна:
Мартин прекъсна 10 годишното превъзходство на финландците – 16 Август 2003 - 10:38
Подарък за рождения ден на Мигел Кампос – 03 Август 2003 - 19:10
Себастиен Льоб със “Ситроен” победи в рали “Германия” (Монитор) – 29 Юли 2003 - 08:59
20 слънцемобила прекосиха САЩ от изток на запад (Монитор) – 29 Юли 2003 - 08:37
Баджа Испания: В жегата и в прахта – 29 Юли 2003 - 08:31

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре