Неделя, 23 Юни 2024
 СВЕТОВНИ
19 Септември 2003 - 09:49
Кипърски пилот на Мицубиши грабна победата в Сирия
Катарският пилот Ал-Атия се доближи до желаната шампионска титла
изпрати на приятел Printer friendly версия

Андреас Цолуфтас с Мицубиши Лансър Ево спечели първата си победа в кръг от близко-източния рали шампионат на ФИА, спечелвайки Международно Рали Сирия, което завърши пред Шам Палас хотел - Дамаск в петък, 12 септември. Бившият национален шампион на Кипър финишира 1 минута и 24 секунди пред следващия го Шейх Халед Ал Касами от Обединените Арабски Емирства също с Мицубиши Лансър Ево, който спечели първото място в група N. Неговият брат, Шейх Абдула Ал Касами, завърши четвърти, с третото Мицубиши от общо 4-те, класирали се в челната шестица, така затвърждавайки преднината си в битката за купата в първенството за група N.

Международното рали Сирия за първи път се проведе през 2000 година, но досега не беше кръг от шампионата. В предните му издания доминираше 14-кратният шампион по рали за Близкия Изток Мохамед Бен Сулайем. В двудневното пустинно състезание, четвърто поред от шесте кръга на първенството, взеха участие 32 екипажа. Те, включително 10 местни автомобила, стартираха от столицата на Сирия - Дамаск, и независимо че само 9 от предвидените 11 специални етапа се проведоха, състезанието предложи вълнуващи преживявания по очарователния пустинен терен, въпреки бурния вятър и лошата видимост. Доста прочутият трети етап, преминаваше покрай исторически кръстоноски крепости и включваше трасе със остри режещи камъни, където срязването на гумите беше почти сигурно, ако автомобилите не преминаваха с бавна скорост. Новите и преработени отсечки преведоха екипажите в пустинята около "Багдад кафе" на пътя за Сирийско-Иракската граница, докато планираните етапи включваха пресичане на "Сенайския пустинен камп" и "пътя на Зенобия" през пустинята.

Андреас Цолуфтас и навигаторът му Савас Лаос стартираха добре и оглавиха класирането в края на петия етап, когато временния водач до този момент Насер Салех Ал Атия разби своето окачване и изостана на 8-ма позиция. Заради отменянето на шестия етап, кипъреца имаше преднина за през нощта от 32 секунди пред шампиона в група N - Шейх Халед Ал Касими, пилот от ОАЕ, също с Мицубиши Лансър Ево. След старта на другата сутрин от развалините на древния римски град Палмира, Цолуфтас удържа своите нерви по време на заключителните отсечки, въпреки че беше многократно предизвикван от лидера в първенството Насер Салех Ал Атия. Пилотът на Субару се изкачи от 8-та позиция и накрая измести Ал Касими от второто място в 10-тия етап.

Влизайки във финалния супер-специален етап в околностите на Дамаск, пряко предаван по телевизията, Цолуфтас имаше 17 секунди преднина пред пилота на Субару, повече от достатъчно за да задържи водачеството през дву-километровата финална отсечка. Ал Атия обаче скъси преднината пресичайки напряко, безспорно минавайки този етап с 20 секунди по-бързо от Цолуфтас, като така получи 3 секундна преднина и спечели състезанието в самия му край. След протест на финала, съдийте на състезанието наложиха наказание на Ал Атия за неговите действия, пращаики го по този начин на 3-то място в крайното класиране.

"Ралито беше истинска наслада," - каза Цолуфтас - "но изобилстваше от инциденти и няколко от етапите бяха отменени. След един от тях Насер Ал Атия определено беше много щастлив, защото той разби окачването си и нямаше начин да продължи, ако еапът не беше отпаднал. Но пък отменянето на 9-тия етап беше добре дошло за мен, тъй като неговата кола е по-бърза и той се доближи бързо до мен. По-късно научих, че той очевидно е пропуснал една от секциите на 10-тата специална отсечка, а след това се получи и този инцидент в последната. Той трябва да се засрами от себе си, трябва да приеме провала и втората позиция."

Така Шейх Халед ал Касими и навигаторът му Халед Ал Кенди се изкачиха на второто място, спечелвайки състезанието в група N и задържайки второто място в битката за титлата при серийните автомобили.

"Моята кола не беше в добро състояние през последните етапи" - коментира Шейх Халед. - "Турбото изглежда нямаше мощност и мотора почти отказа на финала. Звучеше ужасно. Но спечелих в група N и все още водя в групата за шампионата, също така държа второто място при серийните автомобили, тъй че не всички новини са лоши."

Зад наказания Ал Атия, четвърти финишира Шейх Абдула Ал Касами, затвърждавайки се като водач в класирането при серийните автомобили със своето подготвено от Ралиарт ОАЕ Мицубиши Лансър Ево. Сега той има 12 точки преднина пред своя брат Халед и само 4 точки изоставане от Ал Атия в общото класиране за близко-източния шампионат.

"Не беше най-доброто ми представяне, но завърших и това е важното" - каза Шейх Абдула. - "Това първенство изглежда навлиза във финала. Ние сега вече мислим за рали Тродос в Кипър."

Петото място получи пилотът на Субару Ахмад Хамшо, който е и най-добре представилият се сириец, докато шестото място взе Мисфер Ал Мари с Мицубиши Лансър от рали отбора на Катар. Пилотът от Марлборо рали тийм Мохамед Ал Шараф финишира осми, а Абдулазис Ал Кувари е девети, и двамата с еднакви Мицубишита.

Сириецът Мохамед Хаитам Юсефи и Анас Квадри отпаднаха с техните Мицубиши Лансър заради проблеми с механиката, докато катарецът Халифа Ал Атия счупи кормилната си система още в края на първия ден.

ФИА шампионатът на Близкия Изток ще продължи в Кипър на 31 октомври, когато екипажите ще се насочат към планините Тродос, известни като част от световния рали шампионат на ФИА.

Прес инфо
Mitsubishi Motors

Syria International Rally - крайно класиране
2003 FIA Middle East Rally Championship / Round 4
 
1 Andreas TSOULOFTAS/Sawas LAOS, Cyprus, Mitsubishi Lancer Evo 1.50.03.0
2 Khaled AL-QASSIMI/Khaled AL-KANDI, UAE, Mitsubishi Lancer Evo +1.24.0
3 Nasser AL-ATTIYAH/Steve LANCASTER, Qatar/Great Britain, Subaru Impreza WRC +1.28.0
4 Abdullah AL-QASSIMI/Khaled ZAKARIA, UAE/Jordan, Mitsubishi Lancer Evo +2.24.0
5 Ahmad HAMSHO/Allan HARRYMAN, Syria/Great Britain, Subaru Impreza WRC +5.56.0
6 Misfer AL-MARRI/Adel HUSSEIN, Qatar, Mitsubishi Lancer Evo +10.02.0
7 Mohammed HAMSHO/Terry HARRYMAN Syria/Great Britain, Subaru Impreza WRC +12.04.0
8 Mohammad AL-SARRAF/Waleed AL-SARRAF, Kuwait, Mitsubishi Lancer Evo +14.39.0
9 Abdulaziz AL-KUWARI/Nasser AL-KUWARI, Qatar, Mitsubishi Lancer Evo +15.43.0
10 Miras HOMSI/Ata AL-HAMOUD, Syria/Jordan, Mitsubishi Lancer Evo +16.32.0

FIA Middle East Drivers' Championship after rally Syria

1 Nasser Al-Attiyah (Qatar) 26 pts
2 Sheikh Abdullah Al-Qassimi (UAE) 22 pts
3 Andreas Tsouloftas (Cyprus) 18 pts
4 Roger Feghali (Lebanon) 10 pts
5 Abdo Feghali (Lebanon) 8 pts


 

изпрати на приятел Printer friendly версия

Следваща:
ERC: Rally Matador Tatry – 00 0000 - 00:00
Хари Рованпера надмина всички на макадам в Италия – 30 Септември 2003 - 16:11
Трагедия в Гърция... Елпа Рали беше прекратено след 3-тата отсечка – 30 Септември 2003 - 16:15
Ив Лубе от отбора на Нисан изпревари всички във "фараонското" рали – 10 Октомври 2003 - 18:30
Лоеб оцеля до края на рали Сан Ремо (НетИнфо) – 10 Октомври 2003 - 18:33

Предходна:
Две нови ралита в календара догодина – 16 Септември 2003 - 11:10
Солберг спечели битката срещу Льоб – 16 Септември 2003 - 10:58
Шлесер побеждава за трети път – 16 Септември 2003 - 10:44
Ал Атия се стреми да укрепи преднината си в шампионата – 16 Септември 2003 - 10:36
Кампос се затвърждава като лидер – 16 Септември 2003 - 10:28

Powered by XTdesign, PHP & MySQL

 Новини
АУТО АНАЛИЗИ
АУТОМОБИЛИ
АУТОЧАСТИ
ИСТОРИЯ
НАЦИОНАЛНИ
СВЕТОВНИ
СЪОБЩЕНИЯ
TAG HEUER timing systems
 Най-новото
Nissan Patrol на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Toyota Land Cruiser на старо (Авто Пазар)АУТО АНАЛИЗИ
Bugatti Veyron 16.4 - най-скъпата и бърза кола на планетата (Монитор)АУТОМОБИЛИ
PORSCHE Cayenne (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
VOLKSWAGEN Audi Magellan ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ (Авто Журнал)АУТОМОБИЛИ
Ironman Load Plus ™ helper spring system АУТОЧАСТИ
IRONMAN Suspensions 4x4АУТОЧАСТИ
МАГАЗИН VW SKODAАУТОЧАСТИ
AUTO XT aрхив АУТО ИНФОИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив АУТО ФОРУМИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив КАЛЕНДАР и РЕЗУЛТАТИ на български и световни ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
AUTO XT aрхив на български ралита 2002-2004ИСТОРИЯ
Gumball 3000 в София! НАЦИОНАЛНИ
Рали България ще бъде 6-ти кръг от Европейския рали шампионат през 2011НАЦИОНАЛНИ
33 Поршета ще се борят в класическото 24-ри часово състезание на НюрбургрингСВЕТОВНИ
Хуф и Мюлер споделиха победата в БърноСВЕТОВНИ
Pirelli сменя гумите за European Grand PrixСВЕТОВНИ
Рали Акрополис 2011СВЕТОВНИ
Шейкдаун Рали България 2011СЪОБЩЕНИЯ

 
© 2002-2011, auto [xt]. All rights reserved. Powered by [xt]. нагоре